úterý 3. prosince 2019

Co udělat než vyrazíte na vánoční trhy?

Najíst se, pokud neplánujete utratit majlant za mastné (a drahé = mastné) bramboráky, frgály apod.

Napít se a vyčůrat. Shánění toalet může být nevítaným dobrodružství (vyzkoušeno 30. 11. 2019 na Svoboďáku v Brně).

Zamyslet se nad tím, co chcete koupit, nebo ještě lépe CO a KOMU. Sepište si seznam lidí, kterým chcete dát letos dárek i když ještě zatím nevíte co. Možná vás to napadne právě při pohledu na konkrétní věc. Nezapomeňte na sebe! Trhy leckdy nabízí příležitost pořídit něco hezkého, zajímavého, originálního, doma tvořeného. Takže pokud chcete podporovat lokální výrobce, neváhejte, ale taky se ujistěte, že jde opravdu o to, co chcete. Někteří jsou jen překupníci (ale to není důvod k zatracení, i francouzské klobásy mohou být skvělé).

Vyhledejte si zajímavosti. Pro začátek můžete zkusit Wikipedii, pro pokročilé doporučuji Turistický deník (web a místa s turistickými vizitkami) a pro nejpokročilejší Geocaching (při té příležitosti můžete odlovit i nějakou tu kešku).

Vzít si nabitý chytrý mobil (nebo mobil, foťák a tužku a papír), když se ztratíte tomu, s kým jdete. A abyste si mohli vyfotit kontakt na vašeho budoucího „dodavatele piva, vína, cukroví, klobás, formiček na pečení, zkrátka, čeho se vám zrovna zachce. Nebo abyste si s přáteli udělali krásnou společnou fotku se svařáčkem a rozsvíceným stromečkem. Kdo nemá chytrý mobil (jako já ;-)), měl by si vzít foťák a tužku a papír ze stejných důvodů.

Hodí se batoh či větší taška na případně nakoupené věci. (Minule jsem například objevila pivo, které neznám, a připadalo mi lákavé vzít ho domů celou láhev jako dárek do adventního kalendáře. Ale v ruce by se mi s ním nosit nechtělo.)

Dostatek peněz, protože ne všude berou karty (nebo mohou mít zrovna poruchu). Vezměte si ale jen tolik, kolik můžete utratit. Pokud část potřebujete ponechat (třeba na benzín, zpáteční cestu apod.), je vhodné odložit ji do jiné kapsičky v peněžence.

Vzít s sebou někoho, koho máte rádi, protože ve dvou si to lépe užijete. A pokud je to někdo, komu nevíte co pořídit pod stromeček, tím líp. Může vás inspirovat tím, po čem kouká (celkem nenápadné), nebo se rovnou můžete domluvit, že dárek pořídíte tam.

Vzít si termosku s teplým pitím. Už začíná přituhovat. A vaše ledviny ocení, když budete pít i něco nealko.

A taky šálu, čepici a rukavice.

Lepší je víc vrstev, ať si můžete rozepnout svetr i bundu, když vám bude právě po svařáčku teplo, a pak se znovu zachumlat.

2 komentáře:

Kamilek řekl(a)...

Nebyl ten Svoboďák spíš 29.11.?

Angelika řekl(a)...

Byl. Opraveno. ;-)