sobota 14. prosince 2019

Kde se filmovaly které pohádky

Chvíli jsem přemýšlela, jestli je lepší uvést, že na hradě Bouzov se natáčela pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci, seriál Arabela a pohádka O Janovi a jeho podivuhodném příteli, nebo ke každé pohádce zvlášť poznamenávat jednotlivá místa. Nakonec jsem se rozhodla pro tuto variantu. Jednotlivé pohádky jsou řazeny abecedně. Názvy pohádek jsou napsány tučně.  

A
Anděl Páně: hrad Kašperk na Šumavě, hrad v Ledči nad Sázavou (možná až druhý díl), hrad Křivoklát, Český Šternberk
Anděl Páně 2: zámek a město Český Krumlov, hrad v Ledči nad Sázavou
Arabela (seriál): hrad Bouzov, v Praze
Ať přiletí čáp, královno: zámek Průhonice 
Ať žijí duchové: filmovalo se na zřícenině hradu Krakovec, v jeho okolí a v Novém Kníně. Obchod najdete v Mníšku pod Brdy. Také na zámku v Průhonicích.
Až přijde kocour: zahrada Telčského zámku

B
Byl jednou jeden králhrad Křivoklát a Pernštejn, most, ze kterého je na příkaz krále vysypána všechna sůl do vody = Kamenný most u Staré Hlíny na Třeboňsku

C
Císař a tambor: zámky Bruntál, Náměšť nad Oslavou, Dobroslavice, zřícenina hradu Cornštejn a skanzen Rožnov pod Radhoštěm
Čarovný kamínek: skanzen Rožnov pod Radhoštěm, Ľubochnianska dolina, Krupinské bralce, Kvačianska dolina, Červený kameň, propast Macocha 
Čertí brko: Chrustenická šachta, kaolínový důl Nevřeň, klášter Doksany, chalupa u Stržanova, lomy Na Kobyle a Alkazar, NPR Voděradské bučiny, skanzen Vychylovka na Slovensku. Městečko Pytlov na úpatí kopce Pervidle je ve skutečnosti hrad Ledeč nad Sázavou. Luciferův sál vznikl v bývalém kaolinovém dole u Nevřeně, 26 metrů pod zemí.
Čert ví proč: Kokořínské údolí, hrad Pernštejn, Grabštejn, zámek Lemberk, Lipnice, část řeky Berounky, část bývalého dolu v Kladně
Čertova nevěsta: zámek Ploskovice, zámek Buchlovice, zřícenina hradu Choustník a okolí Týnu nad Vltavou
Čertoviny: Hlinsko, skanzen Přerov nad Labem, zámecký park v Dobříši, hradní tvrz Drslavice, Holašovice a Opatovice v jižních Čechách, jeskyně Rozbořenka na Kokořínsku

D
Dešťová víla: pohádka se filmovala v Zubrnicích a také na Islandu (u vodopádu)
Dívka na koštěti: hrad Křivoklát
Dračí prsten: zámek v Lednici 
Duch nad zlato: zámek Ploskovice
Dvanáct měsíčkůskanzen v Rožnově pod Radhoštěm a také v Beskydech, na hradě Bouzov

F
Fantaghiro: na hradě Bouzově se točily tři z pěti italských koprodukčních fantazy filmů, natáčelo se také na zámku v Lednici

H
Hodinářův učeňKrálovské město bylo v prostorách zámku v Lednici, svatební obřad v kostele Neposkvrněného početí Panny Marie v Horní Řasnici, okres Liberec, točilo se i u Kamenického Šenova, na Kokořínsku, na Luční boudě v Krkonoších, zámku v Uherčicích u Znojma či v Mikulově a Podyjí. Čedičová skála byla pravděpodobně Panská skála.
Honza málem králemhrad Křivoklát
Hvězda života: zámek Kačina

J
Jak se budí princezny: hrad Křivoklát a Pernštejn, zřícenina hradu Orlík u Humpolce, město a zámek Telč
Jak si zasloužit princeznu: hrad Křivoklát, zámek Ploskovice
Jezerní královna: zámek Ploskovice

K
Kam čert nemůže: hrad Pernštejn
Kletba bratří Grimmů: hrad Křivoklát
Kočičí princ: zámek Sychrov
Koloběžka první: zámek Průhonice 
Korunní princ: byl natáčený na hradě Kokoříně a v a jeskyni Býčí skála
Kouzelník Žitohrad Křivoklát
Kouzelný měšec: na Vysočině v Telči a Náměšti nad Oslavou, zámek Průhonice
Kouzla králů: zámek Žleby, hrad Kost, vodní mlýn Hoslovice
Královský slib: zámek Žleby a tvrz Cuknštejn
Království potoků: hrad Bouzov, zámek Lednice

L
Láska na vlásku: na Slovensku v mnoha lokalitách
Láska rohatá: na Kokořínsku u obce Želízy jsou pískovcové hlavy, kam šla Anička
Lotrando a Zubejda: Veselý kopec, Zvíkov, Valečov, Voznice, Svatý Jan, Třemošná a také v Bulharsku – Balčik, Nesebar, Šumen

M
Marie Růžička: v jižních Čechách na Zvíkově
Micimutr: Ledeč nad Sázavou, hrad Zvíkov, lom Velká Amerika a v Praze

N
Nebojsa: filmovalo se na jižní Moravě, větrný mlýn Kuželov, zřícenina hradu Cornštejn  a zámek Milotice
Nejkrásnější hádanka: zámek Sychrov, Horšovský Týn, Žleby, Gutštejn, zřícenina hradu Kostomlaty, Stará obora na Hluboké, Skanzen Třebíz u Slaného
Nejlepší přítel: zámek Ploskovice a Hluboká nad Vltavou
Nesmrtelná teta: zámek Sychrov, zámek Horšovský Týn, zámek Vranov nad Dyji, skanzen Kouřim a Veselý Kopec, Kopicův statek (poblíž vesnice Kacanovy). Scény v přírodě se točily v romantickém prostředí Nečínských lomů, kam se určitě zajeďte někdy v létě vykoupat.

O
O Janovi a jeho podivuhodném přítelihrad Bouzov
O léčivé vodě: Červený Kameň, vodní kolový mlýn Tomášikovo, na zámcích Bojnice a Smolenice (Slovensko)
O medvědu Ondřejovi: hrad Bouzov
O pokladech: v Kutné Hoře, ve skalách v okolí Hrubé Skály a v okolí Mumlavského vodopádu, v Doksanech, v Praze, na Moravě na zámku Valtice, Lysice, Boskovice, Sychrov, také v Koněpruských jeskyních v okrese Beroun, v zámeckých parcích na Konopišti, v Lednicko-valtickém areálu.
O princezně Jasněnce a létajícím ševci: točeno na hradě BouzovChátrající střecha, kde Jíra poprvé vyzkouší svá křídla, náleží zámku Vítkovec nedaleko Holan. Tajemnou zříceninu, kam zlé čarodějnice unesou princeznu, si zahrála zřícenina hradu Frýdštejn u Malé Skály. Je přístupný a i dnes hravě poznáte věž, odkud se Jíra snažil princeznu vysvobodit.
O statečném kováři: hrad Buchlov, zřícenina Sirotčí hrádek, Kuželovský mlýn, skanzen ve Strážnici a klášter Rosa Coeli v Dolních Kounicích.
O štěstí a kráse: zámek Červená Lhota
O vánoční hvězdě: skanzen Zuberec na Slovensku pod Tatrami, na zámcích Žleby, Kačina a Karlova Koruna
O zakletém hadovi: zámek v Lednici
O zakletém králi a odvážném Martinovi: hrad Bouzov, Červený Kameň, Zuberec, Adršpašské skály
O ztracené lásce: hrad Pernštejn
O ztraceném štěstíDolský mlýn v Českém Švýcarsku

P
Peklo s princeznou: Dolský mlýn v Českém Švýcarsku, Hřensko, zámek Kroměříž a Frýdlant, skanzen Kouřim, Adršpach
Perinbaba: skanzen v Rožnově pod Radhoštěm
Plaváček: zámek Průhonice 
Pohádka o Malíčkovi: zámek v Lednici
Popelka: zámek Průhonice 
Poslední aristokratka: asi to není pohádka, ale měla jsem ohromnou radost, že jsem poznala Lemberk (a to nebyla vidět věž)
Pravý rytíř: hrad Rotštejn, Jindřichův Hradec, Landštejn, Dolský mlýn u Hřenska, Brdské lesy, Tisá poblíž Ústí nad Labem
Princ a Večernice: v Hrádku u Nechanic, princ Velen žil v zámku v Ploskovicích a legendární boj mezi ním a Mrakomorem se uskutečnil na hradě Krakovec, v Adršpašských skalách, Kopicův statek (poblíž vesnice Kacanovy)
Princ Bajaja: v Českém ráji a okolí a také na zámku Hrubá Skála, zřícenina hradu Pirkštejn v obci Rataje nad Sázavou, Kopicův statek (poblíž vesnice Kacanovy)
Princezna a písař: německý hrad Marksburg nad městem Braubach a hrad Velhartice, v Martinickém paláci na Hradčanech, v Průrvě Ploučnice, na řekách Litavce a Svitávce
Princezna a půl království: hrad Bouzov (království krále Štěpána), zámek Hradec nad Moravicí (království krále Egona, exteriér), zámek Hrádek u Nechanic (království krále Egona, interiér), Kolín (město Egonův Hradec), Sudice (kostel sv. Jana Křtitele v Sudicích = kostel svatého Egona), jeskyně Pekárna (dračí jeskyně), skanzen Betlém v Hlinsku (vesnice Egonova Lhota), Hamerská krčma ve Svobodných Hamrech (hospoda), skanzen na Veselém Kopci u Hlinska (Honzova vesnice), zámecký park Veltrusy (hranice mezi královstvími + cesty + Egonské hory + gloriet v zahradě)
Princezna se zlatou hvězdou: zámek Průhonice 
Princezna ze mlejna 1 + 2: natáčeno u Bavorova, hradě Helfenburk, u Lhotského rybníka, na zámku Dobříš, v obci Nahořany (Čestice)
Pták Ohnivák: hrad Pernštejn 
Pyšná princezna (Princezna se zlatou hvězdou): zámky Telč (patří králi Miroslavovi, ale první záběr je z Českého Krumlova), a Hluboká nad Vltavou (domov pyšné princezny Krasomily), České Budějovice, Český Krumlov, Ounuz, Třeboň, Dolský mlýn, Huntířov, Jetřichovice, Křížový vrch, Všemil, Vysoká Lípa, čedičové varhany Panská skála (Kamenický Šenov). Scéna, kdy princezna přehodí přes bránu míč princi Miroslavovi, se natáčela na dvou místech. Krasomila vyhodí balón na Hluboké nad Vltavou, ten přeletí umělou bránu drženou filmaři a dopadne na hráz rybníka Svět v Třeboni.

R
Radúz a Mahulena: zámek Sychrov
Rumplcimprcampr: hrad Bouzov
Růžový keř: zámek Sychrov
Řachanda: zámek Dětenice, hrad Kost a v lesích Královehradeckého kraje

S
S čerty nejsou žerty: Střehom (Sobotka), Jinonice, skalní hrad Sloup, zříceniny hradu Rotštejn v Klokočských skalách u Turnova, Pusté kostely ležící ve Svitavském údolí. Pekelné doly u České Lípy v podhůří Lužických hor vzniklé při těžbě písku pro nedaleké sklárny. Nyní slouží jako místo setkávání motorkářů. „Otázkou je, kdo by tu barabiznu koupil“, říká vychytralý komoří chudému králi. Hovoří přitom o zámku Průhonice.
Sedm havranů: zámek v Lednici
Sedmero krkavců: na hradě Zvíkov a Pernštejn, ve skanzenu Zuberec a Moravském krasu
Sen o krásné panně: hrad Pernštejn. Původní název filmu byl Sen o zlaté panně.
Sen o zlaté panně: viz Sen o krásné panně
Slíbená princezna: natáčeno na Žatecku, převážně na zámku Stekník. Filmovalo se také v Chorvatsku
Sněžný drak: zámek Valtice, okolí Dalešické přehrady, Nový hrad u Adamova a obora v Moravském Krumlově
Strašidla: na zámku Líšno a Liteň, Řevnice a v Praze
Strašidlo cantervillské: zámek Sychrov
Svatojánský věneček:  Na zámku Uherčice a na Rabštejně nad Střelou. Také na řece Nežárce u Veselí nad Lužnicí. Další lokace byly vodopády Černá Desná, Křemže a Vlkov (mlýn Krkavec).
Sůl nad zlato: viz Byl jednou jeden král 
Šíleně smutná princezna: zámek Blatná a zámek Bojnice (Slovensko)
Šípková Růženka: zámek v Lednici
Škola princůhrad Křivoklát, zřícenina Týřov a u Kouřimecké rybárny na Berounce
Šťastný smolař: na hradech Pernštejn a Rabštejn, ve skanzenu Zuberec, v Ledči nad Sázavou, ve Světlé nad Sázavou a v Lednicko-valtickém areálu na Dyji a u Minaretu

T
Tajemství hradu v Karpatech: (tajemný hrad) zámek Hrubý Rohozec, hrad Lietava nedaleko Žiliny i hrad Čachtice a také ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm.
Tajemství lesní země: zámek Náchod 
Tajemství staré bambitky: točeno na Státním hradě Bítov, v Muzeu lidových staveb v Kouřimi, na Státním zámku Lemberk a ve Skanzenu lidové architektury v Přerově nad Labem. Filmovalo se také na pískovcových skalách Bilé kameny, též Sloní kameny či Beran na Liberecku u Jítravy.
Třetí princ: Adršpašsko-teplické skály, hrad Křivoklát, zámek Průhonice
Třetí sudička: hrad Bouzov
Tři bratři: v obci Ledčice, na zámku Žleby, také u Čestic, v Hluboké nad Vltavou, ve Velharticích a na Děčínském Sněžníku.
Tři oříšky pro Popelku: točeno na zámku Moritzburgu v Německu a vodním hradě Švihov (to byl statek macechy), lesy u Javorné a Klatovsko
Tři veteráni: hrad Křivoklát (žila princezna Bosana), v lomu u Koněpruských jeskyních, v Nymburku (městské opevnění Monte Alba) a v Německu v Quedlinburgu – poblíž je Magdeburg a Erfurt, a v Praze. Rybník, kam Servác zahodil válečnému invalidovi kliku od flašinetu hledejte zase v Průhonicích.
Tři životy: skanzen Veselý kopec, hrad Helfenburg, dále filmováno v Českém Krumlově, Lipnici nad Sázavou, Mochově u Klatov, Čimicích, dále Rejštejn – Huťská hora, Čertovo jezero na Šumavě, Prášily, Annín a na vodním hradě Švihov.

V
V peřině:  filmovalo se v Písku v jižních Čechách

Z
Za humny je drak: Natáčeno na zámku Milotice a skanzenu ve Strážnici. Lom se nachází u obce Drysice, louka se natáčela u Trnavy.
Zázračný nos: na zámcích Lednice, Buchlovice, na Buchlově, v Mikulově a na Slovensku v Trnavě či hradu Smolenice či Pajštún
Zlatovláska na zámku Sychrov sloužil Jiřík a filmovalo se i na zámku Červená Lhota
Z pekla štěstí: zámek Český Krumlov, Třeboň a Jindřichův Hradec, na zámku v Telči, ve skanzenu v Přerově nad Labem
Žabí princ: zámek v Kroměříži 

Zdroje:
https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/438596/kde-se-tocily-slavne-ceske-pohadky-prehled-hradu-a-zamku.html?kapitola=633219
https://www.autovylet.cz/filmova-mista-kde-se-natacely-pohadky-filmy-a-serialy/ – Zde najdete i místa, ne kterých se točily některé známé filmy.
https://www.kudyznudy.cz/aktuality/putujte-za-ceskymi-pohadkami-s-kudy-z-nudy
https://www.lady-in.cz/products/hrady-a-zamky-kde-se-toci-pohadky1/
https://www.filmovamista.cz/clanek/22-Vanocni-pohadky-a-filmove-lokace--hrady--zamky--skanzeny---
https://www.idnes.cz/cestovani/po-cesku/hrady-a-zamky-z-filmu-a-pohadek.A150805_112716_po-cesku_tom
https://www.invia.cz/blog/7-pohadkovych-hradu-a-zamku-v-ceske-republice/
https://www.slevadne.cz/blog/hrady-a-zamky-kde-se-natacely-slavne-pohadky
https://tn.nova.cz/clanek/zpravy/zajimavosti/ceske-hrady-a-zamky-jake-nejznamejsi-pohadky-se-tam-tocily.html
https://www.csfd.cz/film/530191-certi-brko/prehled/
https://www.filmovamista.cz/clanek/355-Nove-vanocni-pohadky-Ceske-televize--O-vanocni-hvezde

Žádné komentáře: