úterý 28. března 2023

Dýňový favorit

Zjistila jsem, že na tom jsou dýně v komůrce poměrně špatně. Nechápu, proč teď chytají takovou tu hnusnou černou plíseň, co vytváří skvrnky. Jako by se tam natáhl mráz nebo co. Takže jsem se rozhodla, že je rychle spotřebuji. 

Co se týče dýní, mám jasného favorita: dýňovou polévku na sladko s vanilkou (dle Apetit online zde). Baští ji i manžel, který jinak zase tak moc na polévky (a zeleninu) není. Dále jsem v časopise Krásný rok, od kterého jsem popravdě očekávala víc, objevila recepty z dýně (zde). Ráda bych vyzkoušela dýňový salát jako lehkou večeři (protipól k huse k obědu). Jenom jsem přemýšlela, co se myslí dýňovým kořením. Copak jde z dýně udělat koření? Vždyť je téměř bez chuti.

Pokud jste to nevěděli stejně jako já, tak jsem to vygooglila na Jíme zdravě [1]: Dýňové koření se prý hodí ke všem pokrmům především z dýně Hokkaidó: polévky, moučníky, koláče, sirupy nebo pyré. Vznikne smícháním:

  • 3 lžíce mleté skořice,
  • 3 lžičky mletého zázvoru,
  • 2 lžičky mletého muškátového oříšku,
  • 1/2 lžičky mletého nového koření,
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku.

A protože mě nejvíc baví pečení, láká mě vyzkoušet dýňové chai muffiny s drobenkou (opět z Apetitu zde). Do této směsi přidávají ještě můj milovaný kardamom! Původně jsem se těšila, že si do nich udrtím v hmoždíři koření dáta masala, ale asi už ho mám spotřebované. Takže jsem musela udělat experimentální výše uvedenou směsku.

Na salát nakonec nedošlo, ale polévky byl plný hrnec.

Zdroje:

[1] Dýňové koření. Jíme zdravě. https://jimezdrave.cz/recepty/potraviny/dynove-koreni/

Žádné komentáře: