pondělí 20. března 2023

Jarní bucket list

Jaro. Čas udělat něco s sebou, něco kolem sebe a taky něco pro druhé... Začněte, čím chcete. Nejlépe nasávání optimismu z prodlužování dne, oteplování a probouzející se přírody.

U potoka v lese kus od našeho domu už na začátku března byly sněženky.
Jaké máte plány na jaro?

Co takhle něco zasadit? Do květináče, truhlíku, nebo na zahradu na záhonek? Nebo se aspoň prohrabat tím, co bych chtěla pěstovat.

Je čas přidat pohyb. Sbohem zimní lenosti! Začněte cvičit doma, choďte s kolegyněmi na jógu, nebo aspoň se psem kolem baráku. Třeba na mě mrkl turistický pochod Do Okoře bez oře, který se uskuteční v sobotu 1. dubna 2023 (viz zde). Musím přitom vzpomínat na vědomostní soutěž, kde se ptali, jak pokračuje známá akce (letos to bude mimochodem 52. ročník) Do Okoře bez... Možná padla i nápověda, že se to rýmuje. A tudíž soutěžící hned vyhrkl: „bez tchoře“.

Socializujte se, naplánujte společný výlet, pálení čarodějnic, velikonoční návštěvu, výlet do zoo, nebo nějakého muzea (co kdyby zrovna venku nebylo hezky). Nebo se pusťte do nějakého nového kurzu. Nejlépe s pohybem, ale může to být i olejomalba.

Když si vzpomenu na posledních pár jar (vážně je tento tvar správně, dívala jsem se do příručky), přemítám, jestli bych do jarního bucket listu neměla zařadit svařáček, horkou medovinku nebo něco podobného. Ostatně jak praví pranostiky: březen – za kamna vlezem, duben – ještě tam budem. Tak proč jsme každý rok překvapení, že v únoru můžeme natírat venku vrata, opalovat se v kraťasech (letos to ovšem bylo jinak) a dělat různé zahradní práce a v březnu musíme zase vytáhnout vyprané a uklizené zimní kabáty a čepice. Dokonce jsem na jedněch stránkách (zde) našla pokračování té pranostiky: máj  vyženem kozy v háj.

S příchodem jara bychom měli mít více energie, takže se nabízí pustit se do něčeho nového. Máte nějaké předsevzetí? Oblast pro radost, které byste se chtěli víc věnovat? Třeba víc číst dětem? Zkuste doma (nebo v práci) zavést nové zvyky pro větší spokojenost. Pomoct si můžete i kolem života, inspirace např. zde

Velký jarní úklid. Pokud vás baví úklid, patří to na bucket list. Pokud chcete jako my letos rekonstruovat dům, mohl by vám velký jarní úklid zjednodušit stěhování, až přijde na věc. Úklidem myslím spíš třídění věcí než umytí oken (nedává smysl, když se budou za chvíli měnit, akorát si to už říkám tři roky!), dveří a vyluxování za lednicí. I když i to je fajn.

Zlepšení či obohacení jídelníčku o nové prvky. Vyzkoušejte přidat do naší české kuchyně víc koření, nebo zeleniny, nebo ovoce. 

Zdroje:

https://www.free-ze.eu/spring-bucket-list-aneb-plan-jak-si-uzit-jaro/

Žádné komentáře: