pondělí 22. července 2024

Procházka do Oštra

Druhý den jsme vyrazili do Oštra v domnění, že je to nedaleká vesnička. A protože Uvala Scott zahrnovala pouze náš hotel, bungalovy a možná ještě pár dalších ubytovacích zařízení na kopci, říkali jsme si, že tam bude třeba nějaký krám, kde si budeme moci koupit něco malého k obědům (máme zaplacenou jen polopenzi) nebo zmrzlinu. A taky by se tam dalo večer chodit na korzo, protože u nás nebylo kde se procházet.

Oštro bylo podle ukazatelů vzdálené dvacet pět minut procházkou lesem a víceméně stínem, což bylo fajn. A hlavně poskytovalo krásné výhledy.

Pohled na ostrov Krk s Krčki mostem
Ačkoliv mě ty kabely na fotce štvou, moje cestovatelské a jiné články jsou o realitě, takže takhle to uvidíte ve skutečnosti. ;-)

Kaktusy a moře cestou do Oštra

Ach ano, miluju chorvatské čisté moře. Ani ty horší vstupy do vody mě netrápěj. Onehdy jsem říkala kolegyni, že na písek bych chtěla jezdit spíš s dětma, aby měly pozvolný vstup do vody a mohly si tam hrát. Laskavě se na mě podívala a řekla, že s dětma teda na písek v žádném případě, protože ho mají úplně všude: v ručníkách, pod plavkama... a ty její dva kluci, co tolik milují moře, si úplně v klidu vyhrají s kamínkama a mušličkama. Ona se naopak těší, že až budou větší, pojedou na písek. Je fakt, že když jsem byla malá, nikdy mi nevadilo, že tam není písek. Ale takhle mě nad tím nenapadlo uvažovat. Je to takový stereotyp, že se s malými dětmi jezdí do italského Bibione.

V tu samou chvíli v dálce za zátokou prší...

... a za našimi zády svítí slunce na Krčki most

Moc se nám líbila zátoka, nad kterou jsme šli. Ale byla soukromá a s nějakými apartmány, takže se do ní kloudně nedalo slézt.

Další kaktusy v zátoce
Tenhle článek bude mít asi nejvíc fotek, protože jednak bylo co fotit a jednak jsme s sebou měli foťák. Ten jsem normálně na pláž ani do jídelny netahala. A protože jinak nebylo moc kam chodit, nebylo ani moc co fotit. A bohužel jsem zase letos zapomněla udělat si naši fotku na pláži. Nebo se zmrzlinou, ha ha.(*)

Sluníčko probleskující pod mraky si nemůžu nechat ujít, to v dálce je pevnina, příp. kus ostrova Cres
Cedule na plotě

Malá vsuvka chorvatštiny [1]:

  • Uvala = (menší) zátoka, (hovorově) údolí
  • Oštro = prudce (např. změnit směr)
  • Čuvajte kosti = dejte si pozor na kosti (asi bych čekala, že to bude spíš na sebe)

Samotné Oštro nestojí za nic. Už v seznamácké mapě můžete vidět, že je tam pouze ubytování v apartmánech a jinak vůbec nic, ani krámy, ani hospody, ani kostel. Ale mají tam hezký křížek a snad by za to stálo dojít až k majáku (Svjetionik Rt Oštro), ale má jenom patnáct metrů a podle fotek vypadá jako takový malý domeček s věžičkou. A my už neměli čas, abychom se dostali tam a zase zpět, protože v devět nám končila večeře.

Nápis říká: Bože ochraňuj dobré lidi.

Cesta směřující k moři s bouřkou v pozadí, která svým tvarem trochu připomíná tajfun. Ale jinak jak říkám: normální moderní domy, auta a nikde ani živáčka. Spousta zeleně vlevo je zde zrovna výjimkou. 

Náhodná ulice Oštru

Jasný, ne? Ukliďte po svém mazlíčkovi
Neznámý strom či keř, ani vygooglit se mi ho nepovedlo

Úplně přízračný pohled, člověk měl pocit, že se blíží apokalypsa

Zdálky to vypadalo takhle

(*) Zmrzlinu jsme si totiž ani jednou nedali. Manžel z legrace říká, že to je proto, že tak strašně moc šetříme. Realita je ovšem daleko horší: vůbec nikde jsme žádnou kopečkovou nepotkali. A nanuka si můžeme dát v Čechách. Tak zoufalí jsme zase nebyli.

[1] Chorvatsko-český studijní slovník, Lingea, verze 2.2, 17.900 hesel, 3.300 příkladů, 32.200 překladů, Lingea s.r.o., 2020, https://slovniky.lingea.cz/chorvatsko-cesky/, cit. 11. 8. 2024

2 komentáře:

Honza řekl(a)...

Když něco nemůžeš vygooglit, je to pro mne výzva:-) Podle mne rostlina bude nějaká mučenka, asi mučenka modrá Passiflora caerulea.

Angelika řekl(a)...

Super, díky, vypadá to, že je to tak! Znám jenom modré zajímavě kyselé plody z obchodu.