pátek 22. února 2013

Jsem zelenej slon… a vůbec mi to nevadí!

Dám vám jednoduchý úkol – myslete na co chcete, jenom ne na růžovýho slona. Tak zní jeden ze známých úkolů v různých kurzech. Můžete se s ním setkat třeba na seminářích pozitivního myšlení. Ač je úkol prostý, je v podstatě nemožný. Ale krásně dokládá, že mozek opravdu funguje na pozitivních slovech. Nebere v potaz předponu ne. A taky funguje na obrazech, vůních, chutích a dalších věcech, které znáte.

Jedna kamarádka měla problémy se svým přítelem a ať se snažila sebevíc, pořád na něj a na ně musela myslet. Opakovaně jsem se jí snažila vysvětlit, že to tak prostě chodí. Pokud se na něco vehementně snažíte zapomenout, myslíte na to snad ještě častěji. Proto se obvykle doporučuje myslet na něco jiného (konkrétního) než snažit se nemyslet na to. Nemůžete nemyslet. Vlastně můžete, třeba při meditaci, ale to není zas tak jednoduché.

Zkrátka a dobře, to na co nechcete myslet – v našem případě problematický chlap – dostalo přezdívku růžový slon. Myslím, že je docela trefná… který chlap by chtěl být slon a ještě k tomu růžový?

Brzy jsme si s novou terminologií nevystačily, a tak se ukázalo vhodné zavést modrého slona. Podle zásady vytloukání klínu klínem je to muž, který je zajímavý a zaměstná naši mysl pozitivními vjemy. Něco nás nutí o něm přemýšlet, ale je to příjemné, velice příjemné.

A pak se objevil zelený slon. To je bytost, po které fyzicky netoužíte, ale přesto je vám s ní dobře a přivede vás na jiné myšlenky. Běžně skupinu zelených slonů označujeme jako přátele.

Žádné komentáře: