úterý 5. února 2013

Sbírka velkých pravd

Napadlo mě, že vás seznámím s některými svými „velkými pravdami“, které jsem si časem vyzkoušela a zjistila, „v čem měla maminka pravdu!“ ;-)

Dávej si to vždy na stejné místo. – Ukázalo se, že pocit pohody výrazně zvyšuje, když naprosto přesně vím, kde mám klíče, peněženku i právě zvonící mobil a to jak v batohu, tak kabelce. Místo věčného přehrabování hromady všeho možného, co my ženy po kabelkách často zbytečně vláčíme a místo paniky, jestli mě někdo neokradl, mohu sáhnout najisto. Pocit k nezaplacení.

Dělej to jedno po druhém. – Radí to různé moudré knihy, časopisy a snad i články. Vyplatí se dělat všechno postupně. Udělala jsem si z toho na únor předsevzetí, protože mám sklony rozdělat spoustu věcí najednou. Konkrétním příkladem, kdy se vám vyplatí udělat to postupně, je třeba učení se na zkoušku. Nějaký předem stanovený čas se věnujte jednomu předmětu, řekněme tři hodiny a pak se věnujte jinému. Tím získáte pestrost, ale zároveň máte přehled, co jste udělali. A místo stovky začatých projektů, z nichž ani jeden nikam nepokročil a vy jste celý den promrhali, máte jasnou představu o tom, co se povedlo.

Sbal se večer předem a podle seznamu. – Vědět je jedna věc. Kéž bych to tak i dodržovala. Připomínám si to vždy, když balím na poslední chvíli. Ať už domů, na výlet nebo na dovolenou. Ranní nestíhání, házení do sebe jídla a stejně spousta zapomenutých věcí… baťoh, co mě tlačí na zádech, protože jsem si ho vhodně neposkládala… Zapomenutý kartáček, ručník, šampon… Možná trochu vychloubačně – ale s mým univerzálním seznamem, který doplníte o vlastní nutnosti – se vám tohle nestane. A když se sbalíte den předem, možná vás v průběhu noci nebo hned po probuzení osvítí ještě nějaký další nápad na něco, co určitě potřebujete.

Žádné komentáře: