pátek 24. ledna 2014

24. ledna: Mezinárodní den komplimentů

Dle Wikipedie (2013) se komplimentem ve smyslu lichotky nebo poklony rozumí dobromyslné a přátelské vyzdvihnutí něčeho, co se někomu jinému obzvlášť líbí nebo co na dané osobě pozitivně oceňuje. Může jít o osobní vlastnosti, výkony nebo vnější znaky. Je třeba dát si pozor, aby kompliment nevyzněl dvojsmyslně. V literatuře je také varováno před neupřímnými komplimenty. Očekávaná reakce na kompliment je v rozličných kulturách odlišná.
 
Uměním je nejen dávat komplimenty, ale také je přijímat. Jestliže si nejsme jisti, zda byl kompliment myšlen vážně a ne dvojsmyslně, je vhodné asertivně vyjádřit své pocity. V opačném případě se kompliment přijímá například „ano, děkuji, těší mě, že…“ nebo „jsem rád, těší mě, já to vidím“ možné je i „děkuji, ale uvádí mě do rozpaků, že…“ Pokud nechcete druhou stranu zaskočit, což někdy může být legrace, nehodí se říci ani „že jo“ nebo podobné vyjádření, že jste si toho vědomi. Což mi upřímně řečeno někdy vadí, protože ano, koupila jsem si ty šaty, neboť mi sluší. Vypadám v nich dobře a vím to, proto si je beru na ples, kde je tak strašně moc mých známých. V takovém případě se zkrátka říká: „Děkuji,“ a k tomu líbezný úsměv. Můžete být rádi, že si někdo všiml, co máte na sobě. A že to není jen váš názor, že vám to sluší.
 
Na stránkách Aha se uvádí několik rad ke skládání komplimentů. Vybrala jsem z nich ty, které mi připadaly důležité:
  • Říkejte pravdu, nevymýšlejte si. Chvalte, pokud se vám to líbí. (A pozor na chválu toho, co je zajímavé. Jeden známý tak vyjadřuje, že to je jiné, ale nikoliv hezké. Když mu to připadá hezké, řekne, že to je hezké!)
  • Buďte originální, pochvalte něco, čeho si ostatní nevšimnou. A pochvalte to osobitě, nějakou původní replikou, vybírejte zajímavá slova. (Jen pozor na to, když chválíte něco, co si druhý může vyložit spíš jako urážku. Třeba – „oproti ostatním jsou na tobě jasně znatelné pokroky.“ Nebo „líbí se mi ženský, co je za co chytit.“ – To je sice hezký, ale může z toho vzniknou pocit, že mám vážně velký zadek a následně možná i potřeba hubnout.)
  • Troufněte si složit kompliment. Chce to trochu odvahy, ale s trochou tréninku to jde.
  • Kompliment je pochvala, nikoliv způsob, jak něco získat jako protihodnotu. Většinou je to příliš průhledné, tak se toho vyvarujte.
A co se prý nemá říkat? U některých případů na tom nevidím nic špatného. Záleží na tom, kdo to řekl, při jaké příležitosti a jakým tónem. A taky nejspíš na vašem naladění a vlastním sebehodnocení.

−    Vypadáš dobře. (Jak dobře? Jako spokojeně? Tlustě? Zdravě? Co to je, proboha, dobře?)
−    Jsi hezky namalovaná…
−    Vypadáš, že jsi zhubla.
−    Tyhle šaty ti pěkně obepínají postavu, je to vážně sexy.
−    Páni, celá maminka!
−    Jsi tak atraktivní.
−    Trošičku jsi přibrala, viď? To je dobře. Minule ses mi zdála nějaká nemocná.
−    Holka, ty nejsi tak hloupá, jak se zdálo.
−    Nevypadáš tak špatně, jak jsem si původně myslel.
−    Chudáčku, vypadáš unaveně.
−    Poslyš, že ty máš náladu pod psa! Co se stalo?
−    Máš výrazné rysy. (takže vystouplé lícní kosti a obrovský nos?)
−    Máš moc hezké zuby. (jako kůň, nebo co?)

Za nejtypičtější komplimenty se považují:

1. Moc hezky voníš.
2. Máš krásný úsměv.
3. Máš krásné oči.
4. Miluju to, co máš na sobě.
5. Máš krásný účes.
6. Ty šaty ti moc sluší.
7. Tahle barva ti vážně sluší

Zkuste něco jiného, tohle už by mohlo být okoukané. Ale lepší než nic. Co takhle v pátek říci kompliment třem různým lidem? Nebo jednomu ale pět? A pro ty nesmělé – zkuste si je aspoň myslet. Co byste řekli třeba úplně cizímu člověku na ulici, kdyby vám to nebylo blbé? (Mimo jiné to funguje pro zlepšení pozornosti, což se hodí jednak umělcům, jednak lidem, kteří chtějí být v životě šťastnější. Všimněte si na druhých toho pěkného, co byste mohli ocenit. A zkuste si dodat odvahy to opravdu udělat. Možná jim zlepšíte den jednou jedinou větou.)

Zdroje:
Aha! Manuál pro muže, jak lichotit ženám: Umění komplimentu! [online]. 22. 4. 2012  [cit. 22. ledna 2014]. Dostupné na WWW: http://www.ahaonline.cz/clanek/laska-a-sex/72315/manual-pro-muze-jak-lichotit-zenam-umeni-komplimentu.html.
Wikiknihy. Asertivita/Vyslovování a přijímání komplimentu [online]. 1. 5. 2009 [cit. 22. ledna 2014]. Dostupné na WWW: http://cs.wikibooks.org/wiki/Asertivita/Vyslovov%C3%A1n%C3%AD_a_p%C5%99ij%C3%ADm%C3%A1n%C3%AD_komplimentu.
Wikipedie. Kompliment [online]. 24. 3. 2013  [cit. 22. ledna 2014]. Dostupné na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kompliment.

2 komentáře:

Ivi řekl(a)...

Komplimenty ale nemusí být jen o tom, jak kdo vypadá. Když třeba žena chce zalichotit muži, nemusí říkat, že má krásné oči, ale třeba že ji vždycky umí rozesmát, že má dobré nápady, že něco skvěle zorganizoval, že se jí s ním dobře povídá... Snad jsou to také komplimenty... nebo už odbíhám od tématu?

Jo a u zdrojů se mi nezobrazuje odkaz za slovy "Dostupné na WWW:", tak nevím, jestli je problém u mě, nebo jsi tam zapomněla odkazy dát.

Angelika řekl(a)...

Jo, určitě to je taky kompliment. :-)
Díky, fakt tam ty odkazy nebyly... nevím proč.