pondělí 6. ledna 2014

Moje hodnoty a zdraví

Spolu s Gretchen jsem přemýšlela nad svými hodnotami. Co je pro mě důležité? Hned mě napadlo, že zdraví, přátelé a rodina, úspěchy v práci, ale taky v osobním životě. Když jsem dál přemýšlela, co bych označila za úspěch v osobním životě, napadlo mě, že třeba osobní rozvoj, uměleckou činnost, volný čas. Poznávání a vzdělávání. Turistika. Jako další bod jsem doplnila hraní si. Chci se bavit a smát. Zábava je pro mě důležitá. A na závěr jsem přidala pořádek a úklid a potom také ekologii. Podobně jako Gretchen jsem se každý měsíc snažila zaměřit na jedno z témat.

Usoudila jsem, že má pravdu, když za nejdůležitější považuje zdraví. Jak říkal jeden můj učitel – Zdravý má mnoho přání, nemocný jen jedno. A tak se k tomuto tématu vrátím v lednu 2014. Ano, zdraví. Toho není nikdy dost. Rozdělila jsem si zdraví na fyzické a psychické. Co se týče fyzického, největší vliv na něj mají jídlo, spánek a pohyb. U psychického je důležité zvládat stres a time management a relaxovat, myslet pozitivně.

Protože už mám se stanovováním cílů jisté zkušenosti, snažím se dodržovat pravidlo SMART. A tak jsem si k jednotlivým položkám vytvořila konkrétní cíle. Ony to vlastně tak docela cíle nejsou, protože nikdy nebudou úplně splněny, aby se daly odškrtnout a považovat za hotové. Na druhou stranu, pokud prý něco děláte 21 dní, stane se vám to zvykem. Takže stačí jen vytrvat a pak už s tím nebude tolik práce. No nevím.
  • Jídlo: Přečíst a dodržovat Výživu podle pěti elementů.
  • Spánek: Do půlnoci v posteli a spát. Ideálně v deset hodin večer. Ke špatné náladě prý přispívá špatný spánek. Mělo by stačit sedm až osm hodin. Už jsem si ověřila, že víceméně pořád potřebuju devět. Jedna studie prý uvádí, že „přispat si každou noc jednu hodinu zvedne hladinu štěstí víc než zvýšení platu“. Minimálně to půjde udělat snáz. Zaujala mě zmínka o tom, že průměrný Američan spí o 20 % méně než v roce 1900. Nedostatek spánku prý poškozuje imunitní systém, zpomaluje metabolismus a má vliv na tloustnutí. Některá pravidla pro dobrý spánek jsem už sepsala dříve. Brzy snad přibudou další, neboť jsem si půjčila chytrou knihu celou jen o spánku.
  • Pohyb: 3 x týdně 30 minut pohybu. Po šesti týdnech se prý do vás vlije nový elán.
  • Zvládat stres: Něco si o tom přečtu – jednu knihu.
  • Time management: Pravidlo pěti minut: Co můžeš udělat do pěti minut, udělej hned, je zbytečné si to psát a nebo na to myslet. Ostatní si pěkně piš. A všechno dávej na své místo, pak se nebudeš muset otravovat s hledáním. Sněz tu žábu – udělej to nejhorší hned na začátku.
  • Relaxovat: Naučit se nějakou meditaci. Třeba zazen.
  • Myslet pozitivně: Chovat se „jako“. Pokud se chováte jako byste měli spoustu energie, budete ji mít, ač se to zdá nepravděpodobné.

2 komentáře:

Happy řekl(a)...

Zajímavý článek o tvých hodnotách. Vždy se hodí se začínajícím rokem zhodnotit minulé počínání a zamyslet se co se povedlo a co se dá zlepšit.
Pro mě je v současnosti největší výzvou naučit se vyvážit práci, zájmové aktivity a plnohodnotný osvěžující odpočinek.

K uvedeným hodnotám mě napadlo:
K relaxaci se mi osvědčilo CD Autogenní trénink - relaxace s Ladislavem Chudíkem. Stačí si pustit do sluchátek a představovat si tíhu a teplo a za pár minut se prohřeji i když přijdu ze studené sprchy.
http://www.esoterickyobchudek.cz/esoterickyobchudek/eshop/24-1-Relaxazni-a-meditacni-hudba/96-2-JANIG/5/1043-CD-Cesta-k-uvolneni

Na spánku je občas nejtěžší usínání. Zaujal mě budík Axbo, který sleduje spánkovou aktivitu a vzbudí ve chvíli, kdy je to pro náš organismus nejvýhodnější. Využívá přitom skutečnosti, že v období mělkého spánku se člověk pohybuje. Při použití máte na ruce náramek, ve kterém je pohybový snímač, který informace o vašem pohybu bezdrátově předává budíku. Ten pak na základě obdržených údajů dokáže vysledovat spánkové rytmy a vzbudit ve správný okamžik.

Jako jídlo, které dodá energii, se mě osvědčila jídla s rýží (zeleninové rizoto, mléčná rýže) a k pití Kofola. Čím dál více si uvědomuji důležitost pestré stravy, aby tělo mohlo využívat komplexní zdroj živin.

Angelika řekl(a)...

Děkuji za komentář. Ty jo, to by si jako předsevzetí mohl dát skoro každý. :-) Vyvážení práce, zájmů a odpočinku je náročný úkol.

Ohledně spánku sázím na klasiku - nepoužívat budík a počkat, až se vzbudím sama. Dnes jsem si to zprostředkovaně ověřila u doktorky jako dobrý počin. A ještě na knihu Tajemství dobrého spánku, kterou jsem si půjčila.

Rýži musím teprve přijít na chuť... pro začátek považuju za úspěch, že se jí nevyhýbám. :-)))