pátek 20. března 2015

20. března: Světový den Frankofonie

Tento mezinárodní den je věnovaný podpoře francouzského jazyka, kultury a jejich rozvoje. Mezinárodní organizace Frankofonie (l'Organisation Internationale de la francophonie, OIF) vznikla v roce 1970 podepsáním smlouvy v Nigamey v Nigérii. „Signatáři jsou zavázáni k respektu vůči kulturní a jazykové různorodosti členů, zároveň k podpoře francouzského jazyka, míru a to vše s důrazem na udržitelný rozvoj.“ Frankofonie sdružuje země, v nichž je francouzština oficiálním jazykem (Francie, Kongo, Monako atd.), jedním z oficiálních jazyků (Kanada, Švýcarsko, Čad atd.), mateřským jazykem velké části obyvatel (Francie, Belgie atd.), kulturním jazykem (Rumunsko, Maroko, Egypt, Alžírsko atd.), jazykem určité společenské vrstvy (např. Izrael) nebo frekventovaným jazykem jen v určitých oblastech většího státu (USA – Louisiana, Nová Anglie). V roce 2014 „ Frankofonní svět “ čítal 80 zemí. Od roku 2015 je generální tajmenící Frankofonie paní Michaëlle Jean, bývalá Generální guvernérka Kanady.

Frankofonie představuje spíše uvědomění si společné kultury a jazyka než způsob vedení politických či ekonomických rozhodnutí. Lidé mluvící francouzsky se cítili ohroženi všudypřítomností angličtiny a celosvětovým vlivem anglo-americké kultury, která se výrazně rozmohla po druhé světové válce.

Tak abychom se něčemu přiučili: Bonne journée. = Dobrý den. Au Revoir. = Nashledanou. Se il vous plaît. = Prosím. Merci. = Děkuji. Je te aime. = Miluji tě.

Určitě stojí za to zmínit, že v listopadu 2010 byla francouzská gastronomie přidána na světový seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO.

Až přijde její čas, dostanu se k francouzské kuchyni a seznámím vás s některými zajímavými recepty na svém blogu o vaření. Ale duben už je zabrán pro Itálii. Nicméně už teď vám mohu říci, že se francouzské jídlo skládá ze:
  • snídaně (Le petit déjeuner), kterou obvykle tvoří tartines (plátky chleba s džemem nebo želé), croissanty, taštičky plněné čokoládou (pain au chocolat), káva nebo čaj. Děti dostávají horkou čokoládu.
  • oběda (Le déjeuner), který donedávna mohl trvat dvě hodiny, ale nyní je přestávka zkrácena na hodinu. Nedělní obědy jsou delší. Alternativou k obědu (zejména mezi dělníky) je sendvič, někdy následovaný dezertem.
  • večeře (Le dîner) je často tvořena třemi chody: předkrmem (hors d'œuvre) nebo úvodním chodem, často polévka (entrée), hlavním jídlem (plat principal) a sýrem nebo dezertem (což bývá často ovoce).
Máte se na co těšit, až o tom budu psát. Už se na to těším taky. ;-))

Zdroje:
http://svatky.centrum.cz/svatky/vyznamne-dny/svetovy-den-frankofonie-28/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Frankofonie
http://www.mzv.cz/paris/cz/frankofonie/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Francouzsk%C3%A1_kuchyn%C4%9B

Žádné komentáře: