čtvrtek 12. března 2015

Království potoků (**)

Pohádka z roku 2005 o tom, jak si postarší král (Ondřej Pavelka) vybírá nevěstu a neumí se rozhodnout mezi dvěma dívkami. Nakonec si zvolí královnu mlžných lesů a s ní má syna Václava (Jakuba Prachaře). Jenže královna zemře, a protože je král už spoustu let smutný, vyrazí patroni království Potok (Otakar Jirák) a Potůček (Vladimír Javorský) za tou druhou – královnou z Království krásy (Janou Krausovou). Ta je ovšem odmítne s tím, že pro ně dva už je na štěstí pozdě, ale že třeba jejich děti (ačkoliv princezna Anna je její neteř nikoli dcera).

Předtím než si ji princ Václav zaslouží, musí splnit tři úkoly. Celkem klasika, ne? Rozdíl je v tom, že tentokrát jsou úkoly postaveny tak, aby je nemohl splnit. Královna se totiž ještě po dvaceti letech zlobí. Princezně Anně (Kristýně Janáčkové) se však líbí, a tak by mu ráda pomohla v plnění úkolů. Nicméně on se je pokouší zvládnou sám.

Natáčeno v Lednicko-valtickém areálu a na Bouzově a na zámku Lysice a Lednice. Dále hráli: petr Kostka, František Derfler, Radek Holub, Nicolas Kourek, David Viktora, Eva Matalová. Natočeno v režii Pavla Jandourka podle námětu a scénáře Romana Ludvy.

Osmasedmdesáti minutová pohádka má na ČSFD pouhých 38 %, což je asi nejmíň ze všech, které jsem viděla. Tak špatné to sice nebylo, ale ani žádný zázrak. Taková pohádka k pletení nebo žehlení, ve které se nic moc neděje. Žádné velké překvapení, snad jen v závěru, že královna není tak zlá, jak se zdálo. Jeden z recenzentů na ČSFD ji dokonce hodnotil následovně: „Když už vznikne televizní pohádka, která po technické stránce vypadá alespoň trošku k světu, tak jí pohřbí naprostá nepřítomnost jakéhokoli děje. Jasné uvození do příběhu zde není a tam kde jinde stačí tři věty (takové to "Bylo nebylo zlé a dobré království...") na samém začátku, tak zde to samé zabere dobře třetinu stopáže. Průšvih je, že ani poté se neděje vůbec nic a celý scénář působí jako zaručený lék na nespavost.“

Žádné komentáře: