středa 18. března 2015

Patchworkové vábení



KyTICe – Kulturní zařízení Světlá nad Sázavou a Patchworkový klub HABA při MC Zvoneček a Oblastní charitě Havlíčkův Brod zahájily dne 16. března v 16 hodin zajímavou výstavu Patchworkové vábení, a tak jsem se nechala přivábit a zašla se tam podívat. Výstava potrvá do 19. dubna a můžete na ní vidět různé deky, prostírání, kabelky, penál, obaly na knihy a stylově také velikonoční vajíčka. Jedno takové jsem před dvěma roky vyráběla. (Viz zde.)

Vstupné do Galerie Na Půdě je 20 Kč, příp. polovina pokud jste student, dítě do šesti let nebo důchodce. Lidové ceny. Otevřeno je denně kromě pondělí, ve všední den od 9 do 16 a o víkendech a svátcích od 13 do 16.

Na začátku zahrají Lucie Voráčková a Iveta Krpálková pár irských písní. Po krátkém přivítání a informaci, že toto je třetí výstava (první byla v prosinci 2012 v Havlíčkově Brodě, druhá v listopadu 2014 v Humpolci), se můžeme volně toulat po galerii a kochat se okouzlujícími výtvory. Obavy, že nenaplní zdejší prostory se ukázaly jako značně liché. Dalo by se říci, že je tu dokonce příliš mnoho vystavovaných věcí a možná by se to někomu ani nemuselo líbit, ale já to mám ráda. Všechny zajímavé krámky a knihkupectví jsou obvykle přecpány nejrůznějším materiálem, prázdné police či stěny ve mně evokují nenapravitelnou touhu je něčím zaplnit. Nebo odejít.

A co můžete na výstavě vidět? Jak už jsem zmínila, dominují jí deky. Velikánské nebo docela běžné. Vzory jsou rozmanité a nejvíc mě zaujmou tzv. magické dlaždice, které mají přímo zde na výstavě dvoje provedení, jak mě hned upozorňuje paní, která si všimne, že se snažím si vzor nakreslit do notýsku. (Jasně, vyvolává trochu pozdvižení jako všude. Vždycky všechny zajímá, co si asi tak můžu psát.) První deka se mi líbí tím, že vám na celou stačí dvě barvy látek a vypadá kouzelně. Jedna tvoří pozadí a druhá dlaždice. Takto by se hezky daly využít i krásně vzorované látky, aniž bych je musela „ničit“ rozstříháním na malé části, což mi u některých přijde skutečně líto. A druhá má naopak každý dílek v jiné barvě, jen pozadí je stejné. Vypadá to jako vitrážované okno. Líbí se mi i různé polštářky, na jednom je dokonce pruh s křížkovou výšivkou. Vážně uvažuji o tom, že si ušiji nějakou tu kabelku ze čtverců, kterou mám v plánu také uháčkovat (už mám většinu čtverců – sledujte můj blog o tvorbě).

Obdivuji také různá prostírání a ačkoliv bych si je jednou ráda ušila, přemýšlím, co s nimi potom budu dělat, protože jsem si nedávno při mytí nádobí uvědomila, že je asi pod hrnečky dávat nebudu, jelikož by mě skutečně rozčilovalo, kdyby mi na ně někdo cmrndal. Zvlášť kdyby byly tak krásné jako ty zde! (A já bych si je přeci krásné udělala.) Zálusk si dělám také na optické klamy, třeba Penroseho krychličky, tzv. japonský protkávaný patchwork. Zajímavý je také kufřík na šicí potřeby.

P. S.1: Za fotky děkuji JV.
P. S.2: A na závěr dva výrobky, které bych si také jednou ráda vyrobila!

Nádherná kabelka
Kočičí deka

Žádné komentáře: