čtvrtek 26. března 2015

Víla z jeskyně zla (***–****)

Tahle pohádka sice nebyla žádný zázrak, zvlášť konec byl tak nějak rychlý a podezřelý, skoro až utnutý, ale jinak je aspoň o něčem jiném, než co by si člověk představoval. Takže oceňuji především originalitu pohádky. Hlavní postavou je mladičká Célie (Ivana Andrlová), kterou její tatík Robert (Petr Kostka) v opilosti přislíbí svému kamarádovi Vilémovi (Ilja Racek), který ač rytíř není už zrovna nejmladší. Nezabrání tomu ani bratranec Tomáš (Ondřej Vetchý, kterého bych být Célií za jeho občas nevhodné řeči trochu propleskla. Nicméně sebevědomí má dost, někdy až trochu příliš a to by pak člověk fandil spíš Astérii, skalní víle, kterou hraje Zlata Adamovská. A málem bych zapomněla na Torelínu (Zlata Adamovská).

A ještě je tu Klean, který sice vypadá jako rytíř nebo princ, ale taky už není z nejmladších. Hraje ho Boris Rösner. To už si Célie možná rovnou mohla nechat Viléma. Dále zde hraje Alena Kreuzmannová, Miroslav Dubský a Matouš Soukenka.

Pohádka z roku 1991 trvá pouhých pětačtyřicet minut a na ČSFD je hodnocena 53 %. Napsala ji Jana Pacnerová a režii měl na starosti Adam Rezek.

Žádné komentáře: