středa 25. března 2015

Lamy – lom Hády

Když jsem byla předminule na Moravě, vyrazili jsme s Kamilem jednou v neděli do Brna na Hády. Na lamy a lovit cache. V Lamacentru mají Čerta, Lindu, Bellu, Lauru, Richarda a ještě další lamičky a taky ovečky. Nejvíc se mi ale líbil drobeček jménem Maya. Nejmladší je Sofinka, která se narodila 15. září 2014, ale ještě se drží uvnitř u mámy. Protože ještě nikdy nebyla stříhaná je fantasticky heboučká, ale to je i Maya, kterou si hladíme. 
Výhled z Hádů (foto: Kamil)
Čert je z Olomouce, ačkoliv se narodil v pražské zoo, kam se v sobotu chystám. Je mu devět let. Lamy se dožívají až dvaceti let, někde se dokonce uvádí, že třiceti. Od průvodkyně se dozvíme obrovské množství informací. Nadšeně si vše zapisuji, protože je to velice zajímavé. A návštěvu vám rovnou doporučuji. Lamy jsou sudokopytníci z čeledi velbloudovitých. Na rozdíl od velbloudů jsou relativně malé – vysoké asi jako člověk. Rozlišují se lamy krotké, vikuni (vicugna), lamy alpaky se chovají pro vlnu a dělí se na Suri a Huyacaya podle toho, jestli mají srst rovnou nebo kudrnatou. 

Lamy jsou pseudopřežvýkavci původem z jižní Ameriky, potřebují seno, ale nesmí obiloviny. A to tak vážně, že by mohly umřít, kdyby je snědly. Pochoutkou jsou pro ně jablíčka, mrkve… Průvodkyně je několikrát přirovnává ke kočkám, což je mi sympatické. Zřejmě má taky nějakou doma. Povaha lam je prý taky taková.

Jsou:
 
  • zvídavé,
  • vychovatelné – dají se naučit chodit na výlety s ohlávkou (dokonce můžou jezdit v autě, nastoupí i do autobusu nebo do výtahu, prý se těší, kam zase pojedou),
  • čistotné – chodí jen na kaliště a jinde jsou nervózní, když si potřebují „odskočit“, nerady dělají bobky jinde... na rozdíl od ovcí, které jsou celkem vzato prasátka a mají špinavý celý výběh, proto se lamy relativně hodí i na zahradu/soukromý pozemek. Trávu vám budou spásat, ale nenadělají vám všude.
  • decentní,
  • opatrné, nic nerozbijí ani neshodí, inteligentnější než ovečky.
  • individualistické, jako lidi (nebo kočky). Prý to s nimi chce hodně trpělivosti. Hlavní samicí tu je Laura, ta všem velí. Je emancipovaná. Linda je pro změnu bázlivá.
  • „stádní“ zvířata, takže by se měla chovat aspoň po dvou. Samečci jsou výrazně levnější.
  • odtažité, nemají rády těsný přímý kontakt na rozdíl od zdejších ovcí, které si jej nechají líbit.
Když se Čert s Ríšou perou – běžně se nemohou nechávat dva samci spolu, když jsou poblíž nějaké samice – osprchují je ošetřovatelé studenou vodou. Myslela jsem si, že to je jako studená sprcha, že je to zchladí, ale nikoliv. Pro ně je to ohromná zábava, takže zapomenou na spory a užívají si to. Hlavně v létě, kdy je na ně v našich podmínkách příliš teplo.

Lamy mají velké oči, to aby dobře viděly (málem se chechtám, protože si vzpomenu na vlka z Karkulky) na své predátory – pumy. Vpředu mají jen spodní zuby, takže se nemusíte bát, že by vás kously. To je obrovskou výhodou i pro děti. Lamy kopou spíš mírně a výjimečně. Jejich trus je skvělým hnojivem, je šetrný a může se dávat rovnou na záhon.

Lamy mohou zabřeznout kdykoliv. Bohužel pro samce jsou březí 11,5 měsíce. Když nemají chuť na milostné hrátky, na Čerta klidně plivnou. Lamy plivou jen po sobě, mají to jako vysvětlení autority. Prý je to něco jako u lidí pohlavek. Na lidi plivat
můžou, třeba když nechtějí chodit s již dříve zmiňovanou ohlávkou.
Foto: Kamil
Všichni návštěvníci se ptají, co je Čendovi, on totiž chodí o třech nožičkách a každému návštěvníkovi je ho líto. Snažili se mu pomoci několika metodami, pamatuji si jen, že jsem mu „záviděla“ hodinové masáže třikrát denně, jenže na skřípnuté šlachy nic nepomohlo. Má štěstí, že žije v zajetí, a tak není odsouzen k úhynu.

Lamy se stříhají jednou ročně. Jejich srst neobsahuje lanolin, což je důležité pro ty, kteří na něj mají alergii. Alpaka tolik „nekouše“ na rozdíl od normální vlny.

A nejlepší věc, kterou můžete udělat? Koupit si za pár kaček pytlík krmiva... nebo radši dva, protože se k vám pak lamy jen pohrnou! A budete si je moci pohladit, za jídlo vám to klidně dovolí! :-)


Zdroje:
vlastní poznámky
http://www.lamacentrum.cz/

Žádné komentáře: