středa 18. března 2015

18. března: Mezinárodní den nenávisti

Mezinárodní den nenávisti se stal posledním v žebříčku deseti nejabsurdnějších mezinárodních dnů a svátků časopisu Reflex. K dalším podle pořadí od nejméně divných patří: Mezinárodní den pracoviště, Mezinárodní den ptačího zpěvu, Světový den žen žijících na venkově, Světový den koktejlů, Den Energy Drinků, Mezinárodní den objetí zdarma, Evropský den mozku, Mezinárodní den spodního prádla a Světový den toalet.

Pravdou je, že jsem o něm jinak nic nenašla, ale to nevadí, vždyť se říká, že když si chcete přečíst dobrý článek, musíte ho napsat. ;-) O nenávisti mám nejraději citát: Nenávist má k lásce blíž než mrazivá lhostejnost. (Zeyer) I když podle mě je spíš o lásce. A myslím, že to je pravda. Toho, koho milujete, můžete docela dobrý i chvíli nenávidět, ale těžko vám může být lhostejný. Může to platit i o tom, koho máte rádi. Vzpomínám si, jak mi jednou psycholožka na kurzu už nevím čeho říkala, že bývá běžné, že člověk nenávidí někoho, kdo umřel, protože ho měl rád a teď se těžko srovnává s tím, že si ten druhý „dovolil ho tady nechat“. Jak zvláštní je lidská psychika.

Mám ráda písničku Nenávidím od Desmodů. Vždycky, když mám takovou zuřivou a rozrušenou náladu, broukám si ji a ono se to samo zlepší.
Nemám rád bielu
Nemám rád veci priesvitné
Nemám rád čiernu
Nemám rád všetko farebné
...
Nenávidím Vás
Všetkých zničím Vás
Nenávidím Vás

Nemám rád múdrych
Nemám rád ľudí vysmiatych
Nemám rád smutných
Nemám rád fascinovaných
Pro mě je totiž svým způsobem směšná. Copak to jde, aby někomu všechno vadilo? Jasně, někomu asi jo, ale mně ne. ;-)

Nenávist je dobře vysvětlená například na Wikedii: Je to „dlouhodobá intenzivní emoce zaměřená proti určitému objektu. Často jí předchází silný impuls, otřes, zlom v životě člověka a je udržována při životě bolestí či hněvem.“ Nenávist výrazně ovlivňuje myšlení a jednání jedince a to tak, že se dotyčný věnuje výhradně tomu, aby poškodil či zničil objekt své nenávisti a to i za cenu sebedestrukce. Příčinou nenávisti může být strach z neznámého, co by nás mohlo omezovat nebo okrádat o kvality a hodnoty, jež zastáváme. Pokud vím, právě proto nenávist škodí především dotyčnému, který někoho nenávidí a užírá se takovými pocity nebo plánuje pomstu. Myslím, že bylo i prokázáno, že pomsta nepřinese ten efekt, který se očekává. A jak říká Eric Maisel, nejlepší je odpustit a jít dál, protože nenávistí sami sebe jen brzdíte, neboť vaše kouzelné a kreativní myšlenky jsou soustředěny jen na onu nenáviděnou věc a nemohou vám být nijak k užitku.

Za zmínku stojí ještě arabská moudrost: Nenávidíme příliš mnoho lidí jen proto, že jsme příliš líní na to, abychom se naučili je milovat.


Zdroje:
http://www.reflex.cz/clanek/zajimavosti/51593/10-nejabsurdnejsich-mezinarodnich-dnu-a-svatku.html
http://cs.wikiquote.org/wiki/Nen%C3%A1vist
http://cs.wikipedia.org/wiki/Nen%C3%A1vist

Žádné komentáře: