čtvrtek 26. března 2015

26. března: Světový den boje proti epilepsii (Fialový den/Purple Day)

Nejdřív jsem si říkala, že o tomhle tématu psát nebudu, chtěla jsem vytvořit hezký kalendář, ne připomínat všechny možné nemoci a tak. Takže to vezmu jen rychle a spíš jako povídání o tom, co je dobré dělat, i když epilepsii nemáte.

„V České republice trpí epilepsií asi 70 tisíc lidí, v celé Evropě je 6 milionů nemocných. Je to chronické neurologické onemocnění, které se projevuje záchvaty. Epilepsie nejčastěji začíná u dětí a seniorů, ale může postihnout kohokoli a v jakémkoli věku. Ovlivňuje nejen zdraví, ale i nezávislost, možnosti vzdělání a zaměstnání, mobilitu a soukromé vztahy.“

Ke vzniku epileptických záchvatů může napomáhat kromě vnitřních i mnoho faktorů vnějšího prostředí: nedostatek spánku, alkohol, fyzická vyčerpanost. Podnětem (spouštěcím mechanismem) mohou „být smyslové vjemy, zejména světelné (např. reflektory na diskotékách, rychlé záblesky v dětských seriálech) a zvukové.“ U žen může jít o závislost záchvatů na menstruačním cyklu, horečce, únavě, hladovění, nebo lécích.

Prevencí je normální zdravý životní styl. To znamená zdravá strava, nekuřáctví, střídmost v pití alkoholu.

„Současné trendy nedoporučují nasazovat léčbu jako prevenci. Pravděpodobnost opakování prvního záchvatu je 40 % , u druhého záchvatu až 90 %. Proto převažuje názor, že antiepileptická léčba by měla být nasazována až v případě opakujících se záchvatů.“ Pacient musí s lékařem spolupracovat, pravidelně užívat léky a zcela se zříci alkoholu. Dodržovat pravidelný spánkový režim a vyvarovat se spánku během dne. Nesmí pracovat na směnný provoz, to znamená zákaz nočních služeb.

Variantou k lékům je speciální tučná (ketogenní) dieta , před níž je třeba nechat se odborně vyšetřit. Pacienti dodržují speciální jídelníček složený z potravin s vysokým podílem tuků a bílkovin, musí ovšem vynechat sacharidy. Podle klinických studií se prý u více než poloviny pacientů po třech měsících této diety snížila četnost epileptických záchvatů alespoň o polovinu. Tato dieta byla doporučována ve 20. letech minulého století.

Ještě jednou k tomu alkoholu: „Alkohol může vyprovokovat záchvat u pacienta s jiným typem epilepsie a nadměrný přísun (intoxikace) může vyvolat izolovaný záchvat i u jinak zdravého člověka (často kolem puberty v kombinaci s nevyspáním). Záchvat se může objevit i v průběhu odvykání od alkoholu v rámci abstinenčního syndromu. Chronické požívání většího množství alkoholu způsobuje řadu neurologických chorob a poškození mozku, jejichž součástí bývají epileptické záchvaty.“

Jak poskytnout první pomoc?
  • Odstranit z okolí předměty, o které by se mohl dotyčný poranit.
  • Uvolnit oděv kolem krku, podložit hlavu něčím měkkým a uložit pacienta do stabilizované polohy.
  • Nechat dotyčného hýbat se, jak potřebuje (křeče i automatické jednání), neotvírat ústa, ani do nich nic nevkládat mezi zuby.
  • Pokud po skončení záchvatu trvá bezvědomí a jsou vidět dechové obtíže, zakloníme pacientovi hlavu, předsuneme dolní čelist, vyčistíme ústa.
  • Je-li dotyčný po záchvatu zmatený či agresivní, uklidňujeme ho slovně, ale ne fyzicky.
  • Transport do nemocnice je nutný, pokud se jednalo o první záchvat, nebo o nakupení více záchvatů, po záchvatu přetrvává dezorientace nebo se záchvat opakuje či došlo k poranění.
Zdroje:
http://nemoci.vitalion.cz/epilepsie/
http://zpravy.idnes.cz/epilepsii-pomaha-lecit-specialni-dieta-slozena-z-tuku-a-bilkovin-pxk-/domaci.aspx?c=A120213_194718_domaci_brm
http://www.homolka.cz/cs-CZ/oddeleni/specializovana-centra/centrum-pro-epilepsie/pro-pacienty/co-epilepsii-zpusobuje.html

Žádné komentáře: