pátek 20. března 2015

Zatmění Slunce

Sedím si tak u stolu, kreslím dnešní zentangelový čtvereček (co to je viz můj blog o tvorbě) a najednou mi přijde, že se nějak změnilo světlo. Ajo, ono je dnes to zatmění Slunce, vzpomenu si. Jenže stejně nemám čím bych se na něj koukala. :-( Škoda, no. Marně se přesvědčuju, že dřív lidi ani nevěděli, že je nějaké zatmění a taky to přežili. A spousta lidí to určitě neuvidí. Sluneční brýle jsou na tohle k ničemu a stejně jsou slabý. Ale zvědavost, stejně hryže, chtěla bych to vidět.

No nic, tak si aspoň půjdu zobnout čokoládu... i když je před obědem. Ze špajzu vidím sousedku, jak korzuje po zahrádce. Jo, ta se taky o zatmění nestará. Ale počkat,ona má svářečskou kuklu! Nechám čokoládu čokoládou a vyrazím ven, třeba mi ji na chvilinku půjčí. :-))

Jsem šťastná! I když to vypadá jako malý zelený srpek Měsíce. (Jak říkaj holky Čarodějky – moje nejoblíbenější prokrastinace – všechno má svůj důvod. Kdybych si nešla pro tu čokoládu...)

P. S.: Tohle zatmění Slunce bude největší na našem území až do roku 2026 a zároveň poslední viditelné v tomto desetiletí. Dokonce je při něm možno vidět na obloze Venuši, snad i pouhým okem. Ačkoliv je úplně jasná obloha, nevidím ji. Úplné zatmění Slunce bylo možno pozorovat v Česku 11. srpna 1999.

A malé opáčko z fyziky: Zatmění Slunce vlastně znamená, že se mezi Zemi a Slunce postavil Měsíc. Ačkoliv je poměrně malý, zacloní nám slunce díky tomu, že je nám blíž. Což mi připomíná hlášku jednoho spolužáka: Jedním prstem slunce nezacloníš... ale dvěma už jo. A taky nikdo nepochybujeme, že Slunce je větší než prst. Mimochodem slunce píšeme, když mluvíme o té věci na obloze, třeba slunce pražilo jak oheň... Slunce s velkým S píšeme v odborných textech, když o něm mluvíme jako o nebeském tělese. Vlastně je to tak trochu divný, že? :-)

Zdroje:
http://technet.idnes.cz/zatmeni-slunce-01u-/tec_vesmir.aspx?c=A150319_151412_tec_vesmir_kuz
http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=slunce&Hledej=Hledej
http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=zatm%C4%9Bn%C3%AD&Hledej=Hledej

Žádné komentáře: