úterý 31. března 2015

Židovská synagoga (Třebíč)

Po Bazilice sv. Prokopa je naším dalším cílem židovská synagoga. Přední synagoga byla postavena v letech 1639–1642, o třicet let dříve než Zadní synagoga. Přední synagoze se též říká Stará škola. Je to jednopatrová budova s obdélníkovým půdorysem, která dnešní vzhled s gotickými okny a lomenými oblouky získala pravděpodobně mezi lety 1856–1857.

Zadní synagoga (neboli Nová, Neuschul) pochází z roku 1669. Má na východní stěně výklenek se svitkem Tóry a oponou (parochetem). Zajímavé je, že se na Tóru nesmí sahat – lze ji držet jen za dvě dřevěné tyče, na něž je namotaná. Dochované malby na stěnách jsou z let 1706–1707 a byly malovány bez šablon.

Muži byli v synagoze dole v přízemí údajně proto, že byli významnější, což jde poznat například z toho, že četli tóru, ženy musely být nahoře na ochozu, tzv. ženské galerii. Strop má připomínat noční oblohu posetou hvězdami. Všude se vyskytují rostlinné nebo abstraktní motivy, protože židé mají zákaz zpodobňovat lidi nebo zvířata. Se synagogou sousedí dům Seligmanna Bauera (č. p. 77). Schody do domu jsou společné se schodištěm do synagogy – na galerii pro ženy, bylo povinností pustit je tam.








Co je tady zvláštního???









Tóra

















Lev (zákaz zobrazovat zvířata)

Východní stěna s parochetem





















Sáček na tefilin slouží k přenášení a uschovávání kožených modlitebních řemínků.

Žádné komentáře: