neděle 8. prosince 2013

4. Není dárek jako DÁREK (vánoční speciál)

Když mám před studenty přednášku, asi tak patnáct minut se věnuji darování. Jedná se především o to, jaké mají nebo nemají být dárky v businessu a jak se to v různých zemích liší. Oblíbenou součástí přednášky jsou nevhodné dary. Je jich hned několik druhů. V první kategorii by mohly být ty urážlivé – váha pro tlouštíky, protialkoholní léčba… Patří sem i věci, které vy si přejete, ale ten druhý ne, například doplňující jízdy do autoškoly, kniha v jazyce, kterému druhý nerozumí, láhev alkoholu pro abstinenta atd. Toto je jeden z případů, kdy lze dar odmítnout.

Druhou kategorii tvoří „příliš osobní dary“, ty představují vulgární, erotické nebo jiným způsobem nevhodné dary, u kterých máte pocit, že vám nebyly dány ze sympatií, ale abyste se cítili zavázáni. Patří sem i oblečení, u kterého hrozí, že neodhadnete velikost. Dar můžete odmítnout také v případě, že je příliš nákladný. (Nevím, jestli se to týká i neobchodní sféry, ale domnívám se, že asi ano, opět z toho důvodu, že byste se druhému cítili zavázáni.)

Třetí kategorie nevhodných darů je poněkud překvapivá. Řadí se do ní květiny, bonboniéry či láhev alkoholu. Osobně bych ještě doplnila svíčky, hrnečky a na další jistě přijdete sami. Snažte se tyto věci druhým nedávat! Existují dvě výjimky. Zaprvé víte, že přesně tohle má ta osoba ráda nebo si to dokonce. Dáte jí orchidej, vánoční hvězdu, fialku, belgické pralinky, višně v čokoládě, portské, víno Pálava atp. Zkrátka, když víte, že je to to pravé ořechové. Zadruhé jste skutečně zoufalí a buď toho člověka víceméně neznáte – pak se nabízí otázka Proč mu dáváte dárek??? – nebo jste moc hloupí na to, abyste se nad dárkem zamysleli dříve. Teď, když už víte, že jsou tyhle dárky nevhodné, zbývá si jen říci proč.

Co vyjadřuje moje kolegyně tím, když mi daruje láhev nějakého alkoholu? A přítel květinami a bonboniérou?

Možná ten alkohol ani nepiju. A třeba se zrovna snažím nejíst sladké a žít zdravě – to zrovna já dělám poměrně často a domnívám se, že partner by to mohl vědět. Teď už jsem na tu otázku trochu odpověděla. Ano, můžete darovat všechny univerzální dárky, které vás napadnou. Dokonce si můžete vytvořit „banku nápadů“, tedy místečko, kde máte dárky nakoupeny dopředu a podle příležitosti je rozdáváte. Ekonomicky je to výhodné a taky je to docela praktické, pokud vám tam neleží příliš dlouho a nezabírají vám místo. Má to ovšem jednu drobnou nevýhodu – univerzálními dárky říkáte, že vám na druhém nezáleží natolik, abyste se zamysleli nad tím, co by se mu skutečně líbilo. V některých případech toho třeba moc nevymyslíte, ale i když se s kamarádkou vídám jednou za rok (vážně!), je snadné si vzpomenout, že jsem jí vloni dávala takové ty drobné dřevěné ozdoby na stromeček, dá se tedy očekávat, pokud jí nechci dát to samé, že se jí budou líbit i jiné drobné dřevěné věci, nebo ozdůbky do bytu a nemusím to řešit takto.

A jeden „odstrašující“ případ za všechny – byla jsem na oslavě narozenin jedné ženy, která právě dostala dvě tři láhve vína, svíčku a asi sedm bonboniér. Kdyby byly někde vyskládány, působilo by to jistě jinak, ale když k ní přistoupil pátý člověk – ke všemu s tou samou bonboniérou – vypadalo to vskutku trapně. Podle výrazů v tvářích i pro všechny zúčastněné. Snad jen ti, kteří šli první, si mohli blahopřát.

Proto, když vybíráte dárky na Vánoce nebo na jakoukoliv jinou příležitost, zkuste místo nakupování toho zajímavého, co potkáte v obchodě, nejprve pomyslet na toho druhého. Představte si ho, jeho zájmy, záliby, styl oblékání, způsob chování… Cílem daru je udělat radost obdarovanému. Líbí se mi přístup Rakušanů – dávat něco malého a vtipného, nebo něco ručně vyráběného. Myslím, že není nutné, abyste to vyráběli vy sami, když se na to necítíte. Na druhou stranu – kompot, nakládaný sýr, vlastnoručně upečený dort, vaječný likér atd. by mohly být velice zajímavé a originální dárky. Osobně si myslím, že je dobré se alespoň na Vánoce zamyslet nad tím, jak udělat radost i někomu dalšímu a podpořit dobrou věc. Proto se snažím podporovat různá hnutí a spolky. Vyrábí úžasné věci, polštářky a kabelkami počínaje, přes náušnice a jiné šperky a konče u svíček a keramiky.

2 komentáře:

Veber řekl(a)...

Tak mám opět nevhodné dárky:-D Ale co se týče těch narozenin jakožto odstrašujícího příkladu, tak je naprosto běžné, dávat lahve alkoholu, výhodou je, že se nekazí. Bonboniéra většinou taky neurazí a osobnější dárky dávají bližší lidé, když se pozve širší příbuzenstvo, tak se dá tato situace čekat.

Angelika řekl(a)...

To dopředu asi nevíš, jestli máš nevhodný dárek, někomu se můžeš trefit i naprosto tuctovou vodkou.

To je pravda, všechno to jsou běžné dárky, proto to tu píšu. Spousta lidí si totiž neuvědomuje, co tím o sobě druhému říkají a také že tím naráží na to, že si ho vlastně dostatečně neváží... I tak by bylo lepší opatat se někoho, kdo dotyčného zná a nechat si třeba poradit nebo doporučit. Nebrojím proti alkoholu jako takovému nebo bonboniérám, spíš lobbuji za větší zamyšlení nad dárkem. I s alkoholem se dá udělat skvělý dárek a s bonboniérou zrovna tak, pokud zrovna dotyčná nehubne a všem to už půlroku neříká. ;-)