pondělí 2. prosince 2013

2. Co, kdy, jak (vánoční speciál)

Příprava Vánoc tak, aby byly opravdu bez stresu
Před několika lety jsem objevila návod, co a kdy udělat, aby byly Vánoce bez stresu. Velice se mi líbil, a tak jsem si ho začala upravovat podle svých potřeb a různě rozšiřovat nebo doplňovat. Chci se s vámi o něj podělit, i když se musím přiznat, že už si vážně nepamatuji, odkud jsem vzala původní návrh, takže nemohu uvést zdroj, i když bych ráda.

V listopadu
  • Upečte vánoční štolu, často se musí měsíc rozležet. (Letos 2013 jsem to stihla poslední listopadový den.) 
  • Pořiďte adventní kalendář dětem, partnerovi i sobě. Vánoce jsou obdobím poznávání a hraní. Zkusit můžete klasický s čokoládou, čajový, nebo třeba svíčku, jež postupně den za dnem centimetr po centimetru uhořívá. Nejrůznější ženské časopisy se předhání v tom, jak vytvořit originální kalendáře... místo klasických krabiček použijte krabičky od sirek, vlastnoručně našité pytlíky, ozdobené květináče položené vzhůru nohama... Kreativitě se meze nekladou.
  • Požádejte o seznamy, co by si lidé, které chcete obdarovat, přáli. Neškodí přijít s tím i trochu dříve.
  • Vyrobte si adventní věnec. Zcela jistě potřebujete jen čtyři svíčky a dál už je to na vás. Můžete ho udělat z jehličí, nebo třeba plyšovej. Taky jsem viděla perfektní vlněný - polystyren byl omotaný chlupatou zelenou přízí a byly do něj zapíchány malé umělohmotné kytičky. Vypadal jako rozkvetlá zahrádka.
  • Popřemýšlejte, kolik chcete letos utratit za vánoční dárky, kolik lidí obdarujete a čím.
V prosinci

1. 12. Zapalte první adventní svíčku! A užívejte si ticha a klidu.
2. 12. Rozmyslete si, kolik druhů cukroví (a jaké množství) vaše rodina sní. Nezbyly náhodou o loňských Vánocích dva druhy skoro netknuté? Poohlédněte se po nových receptech, které budou populárnější. Například perníčky už je třeba začít péct nyní.
3. 12. Zkontrolujte zásoby vánočních ozdob a stav dekorací. 
4. 12. Svátek slaví sv. Barbora. Pokud půjdete okolo ovocného stromu, utrhněte si větvičku a dejte ji do vody. Podle staré tradice se svobodné dívky do roka vdají, pokud barborka vykvete. Kupte si vánoční hvězdu. Je to sice jen sezónní květina a po Vánocích vám dost možná umře, ale přetím vám bude dělat radost.
5. 12. Pořiďte krmítko pro ptáčky. Nasypte jim třeba slunečnici. Nedoporučuji, pokud máte lovivé kočky.
6. 12. Nakupte prskavky, vonné františky, oleje do aromalampy, plovoucí i běžné svíčky (jen tak na pálení) a také svíčky na stromeček a ozdoby. Pokukujte už i po vánočních dárcích, ušetříte si starosti na poslední chvíli. Kolegy i kamarády potěší drobné maličkosti, nad kterými nemusíte dlouze přemýšlet. Jen si uvědomte, že dárek by měl být osobní a vázat se k obdarovanému. Univerzální dárky, které můžete dát komukoliv, tolik radosti nenadělají.
7. 12. Pusťte se do vánočního úklidu, ale kuchyně si zatím nevšímejte. Nezapomeňte, že vánoční pohoda nezávisí jen na umytých oknech.
8. 12. Vyzdobte poklizený byt vánočními a zimními ozdobami. Pověste něco do oken, na lustr, do květináčů... Nezapomeňte na sváteční ubrus. Girlandy, ozdoby a svíčky zútulní váš byt a vytvoří atmosféru Vánoc. Vždyť do Štědrého dne zbývá už jen 14 dní.

Žádné komentáře: