pondělí 23. prosince 2013

Troška štěstí z Tiny

Štěstí je natolik zajímavým a aktuálním tématem, že o něm najdete články i v časopisech jako je Tina. V článku, který připravila Z. Jenčíková, se uvádí, že nejdůležitější je mít v těle dostatek serotoninu. „Pak vám i deštivý den přijde báječný.“

Serotonin vzniká v mozku z aminokysliny zvané tryptofan. Ovlivňuje náladu, emoce a zmírňuje únavu, ulevuje od depresí. Působí na chuť k jídlu a přispívá k vydatnému spánku. Co dělat, když nemáte na nic náladu a jste unavení?
  • Jít ven na sluníčko. Sluneční paprsky stimulují produkci serotoninu. Stačí krátká procházka.
  • Jděte spát brzy. Během spánku tělo produkuje melatonin, který se serotoninu významně podobá. Spát prý potřebujeme nejméně sedm hodin. Hodinu před usnutím relaxujte. Ztlumte světla a věnujte se nějaké příjemné uklidňující činnosti.
  • Jezte mandle. Přidejte do své stravy více vitamínu B. Obsahuje ho hlavně listová zelenina, celozrnné výrobky, brambory, luštěniny, maso, vejce a různé druhy ořechů.
  • Používejte olivový olej, nebo olej ze lněných semínek. Dávejte přednost olejům lisovaným za studena. Vyhněte se dietám zakazujícím veškeré tuky.
  • Zásobte se vitamínem C, vápníkem a hořčíkem. Vitamín C najdete především v čerstvém ovoci a zelenině (červená paprika, černý rybíz, brokolice, kopr, petrželová nať…), hořčík je v ořeších, banánech, artyčoku, špenátu, sušených fících a kvalitní čokoládě. Vápník najdete v mléčných výrobcích, kapustě, tofu a semínkách, hlavně v máku.
  • Kávy si dejte jen jeden šálek. A vína jen sklenku. Kofein a alkohol jsou sice „nakopávače“, ale protože odčerpávají látky, které jsou potřebné k produkci serotoninu, náladu nakonec zhoršují.
  • Jezte častěji a pravidelně. Doporučují se dvě malé svačinky.

Žádné komentáře: