pátek 27. prosince 2013

Matcha

Matcha [mača] je velice zvláštní věc. Unikátní čaj. Mezi laiky není příliš znám. Abych vám ho trochu přiblížila, pročetla jsem si pár informací na různých stránkách a tady je výpis toho nejdůležitějšího, co potřebujete vědět.

„Matcha roste pouze na zastíněných polích. Čtyři týdny před sklizní se pole úplně zastíní. Speciální stínící technika zabrání až 90% slunečního světla. Rostlina, která je v té chvíli téměř v úplné tmě kompenzuje nedostatek světla intenzivní produkcí chlorofylu. To činí listy bohatší na aminokyseliny a typická je pro ně smaragdově zelená barva.“

Sběr čaje probíhá na začátku května. Lístky jsou trhány ručně. Nejdříve listy projdou parou, poté se suší. Jejich hmotnost sníží téměř na pětinu. Dochází ke třídění a následnému odstraňování nechtěných částí jako stopek a větviček. Čaj se krájí na stejné kusy a následně mele na žulových mlýnech na jemný prášek o velikosti 5–10 mikronů, „přičemž jeden mikron je miliontina metru. Je to tak jemné, že se prášek doslova rozpouští v ústech. … Jeden žulový mlýn semele pouze 30-40 gramů čaje za hodinu.“

Matcha je zelený čaj, který je rozemletý na prášek. Při jeho výrobě nedochází k fermentaci, nepřidávají se žádná barviva, přísady ani konzervační látky. Jediná porce čaje Matcha má stejné nutriční hodnoty jako deset šálků zeleného čaje. Důvodem je to, že se nelouhuje, ale přímo konzumuje. Dvě porce tohoto čaje údajně zajistí dostatečný přísun antioxidantů, které tělo potřebuje. Abyste lépe využili potenciál antioxidantů, smíchejte matchu s citronovou šťávou. Matcha pomáhá uklidnit mysl a zvyšuje soustředění i paměť. Díky kyselině L-Theanine zlepšuje náladu. „Při konzumaci čaje Matcha se zrychlí metabolismus o 30 – 40% a v západních zemích je často využíván v boji proti obezitě.… Toto je velice zajímavé, protože zvýšené spalování kalorií, které vzniká na základě pití kvalitního zeleného čaje nemá žádné negativní účinky na krevní tlak. Na rozdíl od konzumace prášků na hubnutí.“ Snižuje hladinu glukózy v krvi, takže se hodí pro diabetiky. Pomáhá snížit cholesterol a cukr v krvi. V jedné čajové misce jsou údajně až tři gramy vlákniny.

Matcha se připravuje tak, že se našlehá s vodou. Užívá se také jako surovina do výrobků s příchutí zeleného čaje. Zjednodušená příprava: Teplou vodou (75 °C) zalijte 2–3 vrchovaté bambusové lžičky čaje a šlehejte bambusovou metličkou na nefritově zelenou pěnu. Počkejte až čaj trochu zhoustne.

Zdroje:
http://www.matchatea.cz/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Matcha

Žádné komentáře: