pátek 6. července 2018

Dobrý ročník (**)

Britsko-americkou romantická komedie z roku 2006 režíroval slavný Ridley Scott. (Říkala jsem si, že je mi nějak povědomý, ale nevěděla jsem odkud. A heleme se, režíroval i Marťana, o němž jsem psala zde.) Hlavní roli šéfa týmu obchodníků s akciemi na londýnské burze Maxe Skinnera, který zdědí po svém strýci Henrym vinici ve francouzské Provence, si zahrál australský herec Russell Crowe.

Film je pohodová oddychovka bez větší myšlenky se snadno odhadnutelným koncem. Sem tam se dozvíme nějaké moudro, či se zasmějeme nějaké scénce. Ale za co má na ČSFD 78 %, to mi vážně uniká. Jak píše Niktorius, je to vlastně klasický romanťák Rosamundy Pilcher. Skoro bych až řekla, že lidé, kteří to tu hodnotili, ještě moc romanťáků neznají a nejspíš by jim připadaly stejně dobré... znám i lepší.

„Úplně jako to víno z Henryho vinic - zápletka důvěrně známá z výtvorů Rosamundy Pilcherové, figurkovité postavy a nevyvedené pokusy o humor by mohly dávat tušit, že z tohoto filmu nic dobrého vzejít nemůže. A heleme se - Ridley párkrát zamává kouzelným proutkem a vyčaruje náladotvorný vizuál, podmázne ho adekvátním hudebním doprovodem a s tisíckrát viděným si pohraje tak, že místo očekávaného odplivnutí se ještě několikrát oblíznete. I ta avizovaná klišé jsou podávána velice decentně a uvědoměle – vlastně tak, že vůbec neruší, ale přetavují se do diváckých jistot, čímž podporují pohodovou, bezstarostnou atmosféru.“

Film vznikl podle stejnojmenného románu Petera Maylea, který vymyslel společně se Scottem. Hezky zní poslední věta z oficiálního textu distributora: „Každá z postav tohoto příběhu se ocitne v situaci, která učiní její život lepším.“ Snímek má být především a o skutečném užívání si života a to bych řekla, že opravdu je.

Zaujala mě hláška: „Z výhry se nic nenaučíš. Prohra je čas od času nevyhnutelná, klíčem je, aby sis na ni nezvykl.“

P. S.: Film dostal jenom dvě hvězdičky, protože Marťan byl rozhodně lepší a ten zase má tři jenom proto, že byste si předtím měli přečíst knihu, protože to je fakt pecka. Je to jako s Harry Potterem.

Žádné komentáře: