pátek 6. července 2018

Rivalové (****)

Tomuhle filmu jsem neděla pět hvězdiček jenom proto, že si myslím, že by mě na něj nebavilo koukat víc než třikrát. Ale jinak byl naprosto úžasnej. A to říká ženská, která není nijak šílená do rychlých aut a bláznivých závodů, které nic nepřináší (ekologickou zátěž a trochu podívané) a při níž blázni riskují svoje životy.

Ron Howard dále režíroval například Čistou duši, Apollo 13 nebo Navždy a daleko s Tomem Cruisem. Rivalové mají na ČSFD 90 %, což je asi nejvíce hodnocený film, který se mi také líbil. Jsou považováni za 25. nejlepší film a 46. nejoblíbenější (z mých oblíbených je před Rivaly jenom Dokonalý trik (88 %) a ten bych zase tak mockrát vidět nemusela) a Útěk do divočiny (86 %)).

Děj se točí kolem závodů Formule 1, ale má i zajímavý duchovní přesah. Hlavními hrdiny jsou dva závodníci, bláznivý, ale krásný James Hunt, který je podle textu na ČSFD „neřízená střela, neodolatelný playboy a brilantní řidič“ a vždy precizní a disciplinovaný a snad i trochu nudný Niki Lauda a právě ten mi připadá velice zajímavý svým počínáním (i počítáním nejrůznějších rizik). Nejezdí na rychlost nebo na efekt, všechno má dobře promyšlené, nedělá zbytečné hlouposti. Fascinuje mě to o to víc, že někoho podobného znám a vlastně je to i způsob, jakým se snažím chovat já. Jasně, navenek může všechno možné, co dělám, vypadat bláznivě a možná i hloupě, ale ve skutečnosti je to docela dobře propočítané a promyšlené (pokud jsem se někde nesekla, zase tak dobrý matematik a statistik nejsem, abych znala pravděpodobnosti všeho, např. že dvaceti pěti procentní riziko nehody na závodě Formule 1 je maximum, do kterého jít).

Ačkoliv jsou rivalové, kteří se tak nějak nenávidí, stávají se zároveň svým způsobem partnery, protože se navzájem motivují k lepším výkonům. Nejvíc na mě zapůsobila scéna, kdy prudký James zaútočil na novináře, protože se choval hnusně k Nikimu. A nejvtipnější bylo, když Niki svezl nějakou krásnou ženu a stopaře a oni z něj byli celí paf, že to je ten známý závodník, zatímco ona tomu nevěřila, protože jel jak bačkora. S úsměvem jí odpověděl, že teď není důvod riskovat, že není žádná výhra, motivace atd. Požádala ho, aby ukázal rychlou jízdu jí. A byla motivace.

Žádné komentáře: