úterý 16. prosince 2014

Čína – Nový rok (vánoční speciál)

V Číně neznají ani Ježíška ani Santa Clause, zato bujaře slaví Nový rok, jenže ten je trochu jiný než náš. Čína, Japonsko, Taiwan a Korea se totiž místo slunce řídí měsícem, čínský kalendář je jedním z nejstarších datovacích systémů na světě. Má 12 měsíců, které mají 29 nebo 30 dní. Podle legendy si Buddha pozval všechna zvířata, dorazilo jich přesně dvanáct – krysa, kráva, tygr, zajíc, drak, had, kůň, ovce, opice, slepice, pes, vepř – a Buddha podle nich v tomto pořadí pojmenoval jednotlivé roky. Ještě je každému zvířeti-znamení přiřazen určitý prvek. Takže například 31. ledna 2014 až 18. února 2015 je rok Dřevěného Koně, daný rok by měl mít „náladu“ jako toto znamení. Více můžete zjistit v čínském horoskopu, např. na mém blogu Angelika čarodějka, až se k tomuto tématu dostanu. Následující období bude rok Dřevěné Kozy – od 19. února 2015 do 7. února roku 2016. Bude to klidnější období, neboť Koza je v čínské mytologii je symbolem mateřství, klidu, pokoje a harmonie. Tento rok je nejpříznivějším obdobím pro početí a porod dítěte. „Rok Kozy by se měl nést ve znamení mírumilovnosti a klidu. Není třeba tvrdě a namáhavě pracovat, spíše nechat věci plynout v bezpečném sepětí s časem. Na druhou stranu jistá tvrdohlavost Kozy zaručuje, že konflikty dříve vzniklé se pravděpodobně neskončí. Koza totiž symbolizuje i jakousi zatvrzelost a neochotu ke kompromisům.“ V tomto roce by se mělo dařit zejména vědě (především v chemii a lékařství) a uměleckým dílům.

Chcete-li potěšit, přečtěte si další řádky: „S příchodem roku Kozy dojde u mnoha zástupců znamení zvěrokruhu k mnohým pozitivním změnám. Z Kozy vyzařuje vždy spokojenost a pohoda. Bez ohledu na možná nebezpečí je Koza ve svém nitru šťastná a její dobrá nálada ovlivní celý čínský rok, který je v jejím znamení. Nastávající doba slibuje mnohá překvapení, příchod zajímavých možností a příležitostí k prožití nového. Dřevěná Koza přinese mnoho inovativních nápadů v podnikání, pro ty, kteří se touží posunout kupředu, bude tento rok ideálním pomyslným můstkem k pohybu vpřed a k vítězství.… Rok Kozy je skvělým obdobím pro výtvarníky, literární tvůrce a skladatele, mnozí z nich budou mít možnost získat v následujícím roce věhlas a uznání.“ (Více si můžete přečíst na stránce: http://www.spektrumzdravi.cz/cinsky-horoskop-na-rok-2015-rok-drevene-kozy.)

Začátek Čínského nového roku může připadnout na jakékoli datum mezi 21. lednem a 21. únorem. Je každoročně svátkem uznávaným a hojně oslavovaným. A také je podobný našim Vánocům, proto o něm píšu zde. Rozdíl je například v tom, že je to spíše společenská událost, kdežto my se snažíme slavit Vánoce v klidu a kruhu rodiny. Na začátku roku se zapalují svíčky a lampióny, pořádají ohňostroje a odpalují petardy. Po celých městech se konají divadelní představení, tančí se a podává se tradiční obalovaná a opékaná zelenina, grilovaný chřest naložený v česneku a mnoho druhů grilovaného masa například ve tvaru kuliček.

Jednou z tradic je, že se během prvních pěti dní nesmí uklízet, především zametat podlaha, protože s prachem byste z domu vynesli i štěstí a bohatství. Uklízí se nože a nůžky, abyste si nepřestřihli niť štěstí. A v každém domě hoří 24 hodin denně svíčky a vonné tyčinky, aby měli jeho obyvatelé dlouhý život.

Z jiného zdroje jsem se dozvěděla, že dříve byly Vánoce v Číně zakázané, ale teď se tam dostává americký Santa Claus v podobě malého panáčka Sengtana Laozena, nebo v podobě vánočního starce – Dun Che Lao Ren. Přáníčka si posílají především podnikatelé mezi sebou, nebo zákazníkům. V bohatších rodinách se nakupují dárky a objednávají se slavnostní večeře v restauracích, kde se za ně zaplatí až polovina běžného měsíčního platu. Také se před Vánoci, které vlastně neslaví, bláznivě nakupuje jako u nás. Prostě konzum. „Na otázku, kdo to je Ježíš a proč se slaví Vánoce, odpovědělo ve veřejném průzkumu nechápavě 60 procent dotázaných Číňanů. Význam a pozadí Vánoc neznali ani mnozí vládní představitelé, vedoucí podniků a profesoři. Objevovaly se názory, že vánoční svátky slaví na Západě jen bohatí lidé. Jistý respondent uvedl, že Vánoce považuje za veselý a exotický festival západního světa.“ Ale proč ne? Kdo u nás – v jedné z nejateističtějších zemí v Evropě – slaví Vánoce kvůli Ježíškovi?

V prosinci se v Číně slaví Dong Zhi (Zimní slunovrat). Je to druhý nejdůležitější svátek v čínském kalendáři. Jeho čas přichází v nejdelší noci roku. Je dnem, kdy je sluneční svit nejslabší a den nejkratší.“ Vychází z víry v energie jin a jang – v tento den dochází k oslabování jinu, což je důvodem k optimismu. „Lidé se oblékají do nových šatů a navštěvují s dárky příbuzné. Také je příležitostí k oslavám, smíchu a pití až hluboko do noci.“

Zdroje:
http://www.fiftyfifty.cz/V-Cine-se-na-vanoce-nesmi-uklizet-7327423.php
http://www.spektrumzdravi.cz/cinsky-horoskop-na-rok-2015-rok-drevene-kozy
http://cina.sletenkou.cz/cina-svatky-festivaly.html

Žádné komentáře: