středa 24. prosince 2014

Vánoce u nás 1 (vánoční speciál)

Den před Štědrým večerem vyvrcholila panika – bylo potřeba pouklízet poslední drobnosti: vytahané knihy – Budou pohádky, na Sherlocka nebude čas! (A taky mám nachystanou novou literaturu k disertaci.) – pletení, poznámky k článkům na blog, pastelky – pořád si myslím, že „dneska“ už konečně zkusím kreslit podle Zentangle, na kterou jsem tak dlouho čekala… A samozřejmě je potřeba doháčkovat další hvězdičky na stromeček, doplést růžový šátek na štěpánský ples a ušít hvězdičkové prostírání…

Na Štědrý den vstávám s úsměvem – sníh sice není, ale aspoň svítí slunce. A taky se mi splnilo přání – letos budu mít stromeček ozdobený háčkovanýma hvězdičkama! Už letos. Myslela jsem, že bych je stihla do příštích Vánoc – celou tu stovku… Teď jich je něco přes dvacet.

Ráno koukám na poslední zbyteček černobílé Popelky. Skvělá! Ta zpívaná z roku 1969. Ke snídani si dám vánoční štolu s marcipánem a pak se dívám ještě na Zlatovlásku. Před obědem s rodinou ozdobíme stromek a uděláme polévku z kapra. Letos ladíme ozdůbky do zlata a červena, plus já tam propašuji svou modrou vzpomínkovou labuť z Kostelce nad Orlicí.

Po polévce se jdou balit dárky a pak tradiční cesta na hřbitov. Trochu se provětrat, zapálit svíčky… zjistit, že sousední hrob zmizel. Divné, takhle před Vánoci. A pak domů a ozdobit druhý stromeček (předčasný Ježíšek mi kromě výhry v Turistickém deníku, návštěvy přednášky, kde už nebylo místo, nadělil ještě druhý stromek – ten na moje háčkované ozdobičky).

Dneska už je jasné, že na plese růžový šátek mít nebudu... ale aspoň jsem si už nachystala šaty.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

ahoj a toto znáš?
VÁNOCE, VÁNOCE PŘICHÁZEJÍ ☺...
1) Slibovat, že přijde Ježíšek - šíření poplašné zprávy § 357
Trestního zákona (dále jen TZ) - až 2 roky.
2) Když nebudeš poslouchat, nedostaneš nic - vydírání § 175 TZ - 6
měsíců až 4 roky.
3) Když budeš hodný, Ježíšek ti přinese ... - podplácení § 332 TZ -
sazba až 2 roky.
4) Lití olova - činnost, která může způsobit újmu na zdraví -
§148 TZ - odnětí svobody až na 1 rok.
5) Otevření dopisu pro Ježíška - porušení listovního tajemství -
§182 TZ - až 2 roky.
6) Když vydržíš až do večera "nepapat", uvidíš zlaté prasátko - § 207
TZ - zanedbání povinné péče - trestní sazba až 2 roky.
Takže bacha! Vánoce jsou již za pár...☺


papadudu

Angelika řekl(a)...

To je dobrý! :-) Díky!