sobota 13. prosince 2014

Auto podle ksichtu

Někde jsem slyšela, že si auto vybíráme podle toho, jaký má výraz. Když se „usmívá“ a tváří se přátelsky, slouží k balení ženských, když má „zlý“ výraz, chlapi se jím předvádí mezi sebou. Těžko říct, co je na tom pravdy, ale je fakt, že mám ráda auta s hezkým čumáčkem.

Chtěla jsem tomu přijít na kloub, ale Google mi moc neporadil. Našla jsem jenom článek „Auto si vybíráme podle svého obličeje, tvrdí studie“, kupodivu je z letošního září.

Vědci z vídeňské univerzity prý zjistili (docela by mě zajímalo, co to dělali za výzkum!!!), že přední část vámi zvoleného auta vypadá velmi pravděpodobně jako váš obličej. Vloni jste mohli narazit na podobnou studii Japonce Sadahika Nakadžimy, který pro změnu tvrdí, že si vybíráme psy se stejným výrazem tváře. A toto tvrzení bylo základem pro výzkum Stefana Stiegara a Martina Voracka.

„To, že předek automobilů vnímáme jako lidský obličej, není pro vědce žádným překvapením. Například antropoložka Sonja Windhagerová ve svém výzkumu dokázala, že pokud se podíváme na auto zepředu, v mysli si představujeme, že na nás zírá tvář. Čelní sklo v nás prý evokuje čelo, světlomety oči, boční zrcátka uši, mřížku chladiče vnímáme podobně jako nos.“ … Já teda vnímám mřížku chladiče jako ústa – podle toho poznám, jestli se auto směje nebo nikoliv. Nebo se dokonce směje zle, jako by provedlo něco špatného.

U nás se přídavným lištám u světlometů říká mračítka, auto díky nim získává přísnější vzhled a přidávají mu na ostrosti. V oblibě je mají především mladí tuneři.

Kromě toho prý autům přiřazujeme určité charakterové vlastnosti, podle výše zmiňované Sonji vnímáme například VW brouk jako veselé auto, Hondu Civic jako neurotické a BMW 6 má dominantní, ale zlý vzhled.

P. S.: Pro motorky to platí taky.

Zdroje:
http://auto.idnes.cz/auto-si-vybirame-podle-sveho-obliceje-dwx-/automoto.aspx?c=A140917_140221_automoto_hig

Žádné komentáře: