čtvrtek 11. prosince 2014

Zlatý copánek (**)

Scénář pohádky napsala Štěpánka Haničincová a Dagmar Měsková. O režii se postarala Svatava Simonová. Snímek je z roku 1988 a trvá necelých čtyřicet minut. Hlavní postavou je hodná Anuška (Eva Horká), které dobrá víla Jasna mající na starosti den (Marta Vančurová) nadělila zlatý copánek na ochranu před svou zlou sestrou Noarou mající na starosti noc (Regina Rázlová). Copánek se dá stříhat a dají se z něho příst zlaté nitě, což je celkem výhodné pro chudou rodinu. A také zajímavé pro královnu (Milena Dvorská), která si dívku pozve na hrad a chce, aby jí vyšívala. Jenže to netuší, že se do krásné dívky zakouká princ Jaromír (Jan Šťastný).

Potud to bylo fajn, ale od této chvíle už pohádka trochu skřípe – zlá víla se chce šťastnému páru (královna jim sňatek nepovolí, tak jaképak štěstí) pomstít za to, že jsou šťastni. Dokud se mstila jako víla nepozvaná ke křtu jako v šípkové Růžence, dávalo to smysl, teď už mi trochu uniká. A pak celé to její zakletí a možnost vysvobození jsou nanejvýš pofidérní. Ale budiš. Takže za tu druhou část, kdy už ani Anuška není tak uvěřitelná, dávám jen dvě hvězdičky. Zajímavé, že ať už si člověk určí libovolně bodovanou škálu, vždycky by potřeboval nějaký mezistupeň.

K další postavám patřil otec Anušky (Jan Teplý), její matka (Jaroslava Obermaierová), dvorní lékař (Jiří Holý), komoří (Rudolf Vodrážka), posel (Bohuslav Kalva) a babička (Alena Kreuzmannová).

Na ČSFD má pohádka 51 %, ale jediný z komentářů patří Jezince.Jezince a jeho závěr je: „Ze všech postav mi jako nejsympatičtější vychází Anuščin narozeninový chodský koláč.“

Žádné komentáře: