čtvrtek 18. prosince 2014

Zlatý chléb (****)

Zase jednou trochu jiná pohádka, tentokrát s příjemnou venkovskou atmosférou. Žádné zámky, vybíravé princezny, odmítaní princové a spousta služebnice, teď je to trochu jinak. Po celou hodinu a deset minut budete mít pocit, že jste součástí jedné malé vesnice, kde každý vidí druhému málem až do talíře. Scénář k pohádce napsal Jozef Lenhart. Hlavní hrdinkou je Ľubka (Eva Leimbergerová), kterou její maminka (Kamila Magalová) opatruje jako oko v hlavě. Chce, aby byla krásná a našla si dobrého ženicha, který se o ni postará, protože nemá vůbec žádné věno. Až ji ukáže na muzice, bude už všechno jinak. Nápadníci se jen pohrnou.

Jenže… jenže milá Ľubka zjistí, že je krásná, nejkrásnější ze všech, a i když nemá plné truhlice zlata jako Julana (Emöke Vinezeová), dcera rychtářky (Iveta Kožková), stejně se řemeslníci točí jen za ní. Jenže jí to trochu stoupne do hlavy a milého pekaře Jakuba (Marko Igonda), kterého by i její matka schvalovala, odmítne s tím, že se nevdá jen pro bochník obyčejného chleba. Chce zlatý!

Kromě toho se začne parádit a chovat namyšleně. Však ji také ženské ze vsi pomlouvají, kde mohou. Dokonce i její matce přijdou říct: „O vašej Ľubke sa aj v pekle hovorí.“ Matka, ač si je vědoma toho, že její milované dítě se nechová vhodně, když si lehá do chlebového těsta, protože to jí dělá hebčí pleť, ale pohotově odpoví: „No vidíš, a o tebe ani za humnom nevedia. … A nabudúce nám príďte povedať zasa niečo múdre.“

A jak to bylo dál, se už musíte povídat. Já vám prozradím jen to, že nakonec svůj zlatý chléb, za který se chtěla vdát přece jen dostala. A taky kdo další tam hrál: Mamon (Jozef Fila), pán (Ján Gallovič), Vinco (Ondrej Koval), Krišpín (Milan Vojtela), Demeter (Peter Kadlečík), krčmář (Karol Čálik), žebrák (Vladimír Minarovič), sousedka (Marta Rašlová), tetka (Viera Štepová), kmotry (Adéla Gáborová, Žofia Martišová), sedláci (Igor Čillík, Lotár Radványi), zbohatlící (Tibor Vokoun, Ivan Petrovický, Imrich Boráras) další Eva Andělová, Lucia Gažiová, Henrieta Jančišinová, Ľudo Baroš, Robert Baroš.

Na ČSFD má pohádka jenom 45 %, což moc nechápu, ale už jsem se sama přesvědčila, že to hodně ovlivňuje, co jiného vidím před tím než píšu recenzi. Po naprosté volovině se i docela dobrá pohádka může dostat na čtyři hvězdičky a naopak po něčem výtečném, může i dobrá pohádka poněkud upadnout.

Žádné komentáře: