čtvrtek 4. prosince 2014

Zlaté hejno (***)

Tvůrčí skupina Kateřiny Krejčí a Ivanky Průchové ve spolupráci s Českou televizí čtyřicetiminutovou pohádku Zlaté hejno. Scénář napsali Marcel Bystroň a Petr Lehečka, režíroval Adam Rezek. Dramaturií se zabývala Šárka Baborovská. Hlavní postavou je Václav (Lukáš Vaculík), syn porybného Pacana (Václav Postránecký). Václava má ráda Eliška (Sabina Králová), dcera knížete Mojmíra (Jan Přeučil), který má rybník plný zlatých rybek, jež mu plní přání, když je vyloví.

Z dalších postav se tu objeví baron ze Lhotky (Vladimír Marek) a jeho sluha Emílio (Miroslav Vladyka). Mají zálusk na Elišku, věno a kdoví co ještě. Naštěstí tu je hrabě z Milešovic (Ota Jirák). Libuše Geprtová hraje Pacanku a vysvětluje manželovi: „Ženská nikdy nebrečí jen tak,“ když jim do chaloupky vpadne plačící Eliška a on se nevzrušeně ptá: „Stalo se něco?“

Podle mě to je príma odpočinková pohádka. Žádné převratné myšlenky, ale pěkné pokoukání. Vytkla bych snad jen to, že rybník se zlatýma rybkama by nemusel být umělý a mohli točit někde v přírodě. V roce 1994 už snad na to technika byla. Na ČSFD má pohádka 49 %.

Žádné komentáře: