úterý 16. prosince 2014

Dobrý skutek

Na blogu Sanino jsem našla zajímavý článeček o dobrém skutku. Přemýšlela jsem, že by dobrý skutek mohl být i hezkým dárkem na Vánoce, asi to radši u nikoho známého nebudu riskovat, protože jsme přece jen trochu materiálně zaměření, ale napadlo mě darovat třeba poukázku o tom, že ten dotyčný má je adoptivním rodičem nějakého zvířátka v zoo.

O dobrých skutcích jsem vám tu už psala například ve spojitosti s knihou Hoši od Bobří řeky, v článku Blíží se Vánoce, je čas udělat dobrý skutek. Udělat sto dobrých skutků není tak jednoduché, jak dokládá následující článeček ocitovaný z již zmíněného blogu.

Mladý ženatý muž, se svěřoval zpovědníkovi:
"Víte otče, nejsem si úplně jistý, jestli jsem splnil pokání, které mi bylo uloženo při poslední zpovědi. Měl jsem vykonat nějaký dobrý skutek. Říkal jsem si, že to je pohoda, to zvládnu. A pln odhodlání jsem hned cestou domů pustil v šalině sednout jednu paní. A pak jsem se zastyděl. Tohle má být automatické, ne? Rozhodl jsem se toto nepočítat za splnění. Doma jsem umyl nádobí. A pak mi došlo, že když jsem přišel, bylo doma perfektně uklizeno a nádobí tam bylo pouze od mé večeře. Proč by je tedy měla mýt moje žena? A tak jsem se rozhodl druhý den zapojit do velkého sobotního úklidu. K údivu manželky jsem vynesl kusové koberce ven na klepadlo a dal jim co proto. Byl jsem na sebe hrdý. Konečně mám dobrý skutek. Koberce jsem zase uložil na jejich místa a při odpolední kávě jsem při stejné činnosti sledoval souseda. Uvědomil jsem si, že ač soused nežije náboženským životem, dělá toto každou sobotu. Byl jsem zdrcen. Pokoušel jsem se najít něco, co by se dalo za dobrý skutek považovat, ale nenašel jsem vůbec nic."


O dobrých skutcích jsem psala např. v článcích:
Když jsem se podívala na webu, co se třeba dá udělat za dobrý skutek, dozvěděla jsem se pár zajímavých tipů:
  • Buďte chápaví – věnujte pozornost starostem druhých, a ačkoliv vám připadají malé a zbytečné, chovejte se, jako by byly vaše a byly pro vás důležité. Zkuste více naslouchat.
  • Buďte k druhým milí a příjemní. Požádejte hezky, poděkujte… Pracujte na tom, abyste byli šťastní a chovejte se hezky k druhým.
  • Zavolejte nebo jen tak napište svým známým, i když jsou třeba na řadě oni. Ozvěte se jim, i když zrovna nic nepotřebujete, nebo spíš právě proto, že od nich právě teď nic nepotřebujete.
  • Usmějte se na druhé lidi, když po nich něco chcete, nebo když se vám omlouvají, že na vás šlápli v metru. A usmějte se i na sebe do zrcadla a řekněte si, že vypadáte hezky.
  • Povídejte si se starými lidmi. Dělá jim to dobře a třeba vás k něčemu inspirují. V nejhorším případě vám svou litanií o různých nemocech připomenou, že se máte radovat, protože jich máte jen pár.
  • Věnujte nějaké granule útulku. Nebo doneste kaštany do lesa. Případně potěšte někoho maličkým dárkem – balíčkem domácích sušenek, buchtama (prostě jich uděláte na neděli víc a pár schováte pro kolegyni v práci), nebo kytičkou ze zahrádky…
Máte nějaké tipy vy?
 
Zdroje inspirace:
http://www.kamoska.cz/kultura-a-spolecnost/10-moznosti-jak-udelat-dobry-skutek.html
http://zena.centrum.cz/volny-cas/clanek.phtml?id=802643

Žádné komentáře: