čtvrtek 11. prosince 2014

Vánoční rukodělky 2014

Do Brna jsem vyrazila v 7:45 a sraz s Jíťou jsem měla asi tak v 10, kdy jsem se tam měla objevit. Předtím jsem si ještě stihla koupit čtyři lístky na MHD, abych to pak měla s dopravou jednodušší, ačkoliv skoro všude se dají docela snadno koupit v automatech, které po Praze postrádám, sice je tam pro změnu mají v trafikách, ale ty bývají hlavně po ránu zavřené.

Vyrazily jsme do Oblé ulice, nakoupily a pak šly do mateřské školy. Nejdřív jsem trochu váhala, které dveře jsou ty správné, ale nakonec jsem to trefila. Poté, co jsme zazvonily, vzala Jíťa za dveře a zjistily jsme, že je otevřeno. No co, stane se.

Žádné velké vítání se nekonalo, ačkoliv jsem se s většinou už asi rok neviděla, protože všichni byli zabraní do své práce. Tvoří se tu už od včerejšího odpoledne – někdo dělá svíčky (Krtek), jiní (Dračice, Žába, Verča a další) a zbylí vitráže spolu s Buďou. Já se nejvíc těšila na Kamila (a samozřejmě Jíťu, kterou jsem vzala s sebou).

Budeme tvořit svíčky, juchů! Já si jich tentokrát udělám jenom pár, protože už jsem se vyřádila někdy 4. října nebo kdy. No, ten můj pár se nakonec trochu rozroste, ale pořád je to únosné, snad jen kilo (nebo dvě) vosku. Vždycky mám velkou spotřebu.

Krtkovi se moc nelíbí, že jsem si na minulé rukodělky soukromničila, jenže abychom my dvě vyráběly svíčky spolu, to by asi neklaplo. Na to nemá vybavení ani Kamil! Jsme totiž megalomanky. Ale ono je to i praktické. Když už se pustíte do výroby svíček, je rozhodně lepší vyrobit jich spíš víc než míň.

Vysvětlování co a jak dělat nechám na Kamilovi, protože má mnohem víc zkušeností a je lepší lektor. Navíc já vždycky na něco zapomenu a pak jen kňourám: "Kamile, co s tím?" A on, protože je zvyklej pracovat i s dětma, mi vždycky poradí a ještě častěji pomůže. Proto už bych svíčky bez Kamila snad ani dělat nechtěla.
   
Kromě svíček na adventní věnec – viz článek Adventní věnec 2014 – plánuji udělat už jen pár nějakých svíček, co se zrovna namanou. Pochopitelně se opět nechám zlákat svíčkovými muffinkami. A pak také vyzkouším odlévání do jiných silikonových forem ve tvaru květů. Jednu svíčku si navoním esencí mandlové mléko a také chodím okukovat, co tvoří ostatní. 


Jíťa si ještě krásně nazdobí adventní věneček a pak se s námi rozloučí, protože jí je děsná zima. Zdržím se až do konce a pomáhám s úklidem + v duchu nadávám na ty, co tu zanechali takový chlívek z jehličí.

Žádné komentáře: