neděle 25. května 2014

Poutní místo Svatá Hora

V neděli vyrážíme z Příbrami už dopoledne. Chceme ujet dešti, ale předtím bychom se ještě rádi podívali na Svatou Horu, protože to je jedno z nejznámějších poutních míst v Čechách. Parkoviště je pro motorku zdarma, což s povděkem vítáme.

Cestou k bazilice Nanebevzetí Panny Marie obdivujeme pětadvacet metrů vysoký Svatováclavský dub, který je silný 516 centimetrů (údaje na naučné ceduli jsou 18 metrů a obvod 582 centimetrů) a nachází se skoro až nahoře na kopci. Je jedním z nejstarších stromů v České republice. Odhaduje se, že je stár 400 let. Dlouhá léta býval na jeho kmeni zavěšen obraz svatého Václava, podle něhož je nyní pojmenován.

O Svaté Hoře se vypráví pověst, že tu rytíře Malovce pronásledovali lapkové. Viděl, že jim neunikne, a tak se skryl do hustých větví dubu. Prosil o pomoc s tím, že bude-li zachráněn, nechá zde postavit kapli Panny Marie. A tak se i stalo.
Svatá Hora je jedním z nejvýznamnějších a nejnavštěvovanějších poutních míst bývalého Rakousko-Uherska. Zdejší barokní komplex patří k nejcennějším českým stavbám raného baroka. Tyčí přímo nad Příbramí, s níž je spojen krytým schodištěm, které se bohužel nyní opravuje. Svatohorské schody jsou z roku 1658 a v roce 1727 byly upraveny K. I. Dientzenhoferem.

Poutní kostel Panny Marie je obklopen čtvercovým ambitem s rohovými kaplemi a bývalou rezidencí Jezuitů. Původní gotický kostel ze 14. století byl zbarokizován po roce 1658 Carlem Luragem. Celkem je zde 13 kaplí, z toho čtyři velké nárožní se zvonicemi. Svatá Hora má svou zvonkohru s osmi zvonky. Nejvýznamnější památkou je stříbrný raně barokní a rokokový hlavní oltář budovaný postupně v letech 1684–1775. V jeho středu je zasklená stříbrná skříň s lidovou gotickou soškou Madony z 15. století.

Deset týdnů po Velikonocích se sem koná nejslavnější pouť, tzv. Korunovace.

Zdroje:
mapa Brdy a Rokycansko (34)
naučná cedule o Svatováclavském dubu
http://www.hrady.cz/index.php?OID=1914


Předešlé články:

Žádné komentáře: