úterý 27. května 2014

Jude Law jako Dr. Watson

Jude Law se narodil 29. prosince 1972 v Lewishamu ve Velké Británii. Oba jeho rodiče jsou učitelé a milují divadlo. Matka pojmenovala svého syna podle hitu Hey Jude od Beatles. Herecké kurzy navštěvoval od dvanácti let a od třinácti vystupoval s divadelním souborem National Youth Music Theatre, kde se spřátelil s hercem Jonny Lee Millerem. Byl nominován na Cenu Laurence Oliviera za roli ve hře Jeana Cocteaua Hrozní rodiče.

První nominaci na Oskara získal za roli Talentovaný pan Ripley, druhou za výkon ve filmu Návrat do Cold Mountain. Nyní jednačtyřicetiletý herec hrál například ve filmu Nepřítel před branami, A. I. Umělá inteligence, Na dotek, Prázdniny a také v Má mě rád, nemá mě rád, Shopping, Oscar Wilde, Gattaca, Bent, Hudba ze sousedního pokoje, eXistenZ, Road to Perdition, Zlatíčko, Na dotek, Letec, Řada nešťastných příhod, Dveře dokořán, Slídil, Moje borůvkové noci, Imaginárium dr. Parnasse, Hugo a jeho velký objev, Vedlejší účinky, Legendární parta, Anna Karenina… Také hrál v seriálu The Marshal (1993).

Pro nás je nejdůležitější, že hrál ve filmech o Sherlocku Holmesovi: The Casebook of Sherlock Holmes (1991, Případy Sherlocka Holmese) Jedná se o zfilmované povídky, z nichž každá trvá 51 minut. Na ČSFD má pořad 85 procent a je hodnocen jako 275. nejlepší seriál. V páté sérii seriálu Sherlock Holmes jsou následující povídky: Nezvěstná šlechtična, Záhada na Thorském mostě, Na starém zámku v Shoscombe, Záhada Boscombského údolí, Vznešený klient, Šplhající muž, Mistr mezi vyděrači, Poslední upír, Svobodný mládenec.

Jude Law hrál ve filmu Na starém zámku v Shoscombe (Casebook of Sherlock Holmes, The: Shoscombe Old Place), který má na ČSFD 87 procent. Film trvá 51 minut, takže si říkám, jestli to není jen jedna z povídek předchozího seriálu. Příběh pojednává o tom, jak se chce sir Robert vymanit z dluhů díky výhře v dostizích. Tak by mohl splatit dluhy a zbavit se nejotravnějšího ze svých věřitelů Samuela Brewera, ten ale zrovna v tuto dobu záhadně zmizel a zároveň byla v zámeckém kotli nalezena ohořelá lidská kost.

Kromě toho hrál doktora Watsona ve filmu Sherlock Holmes, který má na ČSFD 79 % a je 73. nejoblíbenějším filmem. Má 123 minut a byl natočen v roce 2009. O scénář se postarali Anthony Peckham, Simon Kinberg, Michael Robert Johnson a předlohou jim byl pochopitelně Sherlock Holmes z pera Arthura Conana Doyla. Film režíroval Guy Ritchie. Hudba je parádně akční, jako vždy když je od Hanse Zimmra. Dále ve filmu hrají: Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes), Mark Strong (Blackwood), opravdu krásná Rachel McAdams (coby Irene Adler), Kelly Reilly (Mary Morstanová), Robert Maillet (Dredger), William Hope (ambasador Standish), Eddie Marsan (inspektor Lestrade), James Fox (sir Thomas Rotheram), Hans Matheson (lord Coward), Geraldine James (paní Hudsonová), William Houston (konstábl Clark), Sam Creed, Clive Russell (kapitán Tanner), Ned Dennehy (muž s růžemi), Jefferson Hall (mladý strážník), Oran Gurel (Reordan), David Garrick (McMurdo), Kylie Hutchinson (Maid), Andrew Brooke (kapitán osobní stráže) a další. Holmes v tomto příběhu odhaluje obrovské spiknutí zákeřného zločince Blackwooda.

Sherlock Holmes: Hra stínů je pokračováním předchozího. Ačkoliv má 74 %, je až 248. nejoblíbenějším filmem. Proti Sherlocku Holmesovi nyní stojí sám profesor Moriarty (Jared Harris). Rakouský korunní princ je nalezen mrtev. Vypadá to sice na sebevraždu, ale Sherlock má jiný názor. Všechno je součástí mnohem většího zlosynného plánu… Opět má 123 minut. Byl natočen v roce 2011. Scénář napsali Kieran Mulroney, Michele Mulroney. Film režíroval pochopitelně opět Guy Ritchie. Taktéž hudba je zase od Hanse Zimmra. Opět se zde objevuje Robert Downey Jr. coby Sherlock Holmes a Jude Law jako dr. Watson, Noomi Rapace (Sim, cikánská kartářka), Stephen Fry (Mycroft Holmes), Jared Harris (profesor James Moriarty), Kelly Reilly (Mary Watson), Rachel McAdams (Irene Adler), Eddie Marsan (inspektor Lestrade), Geraldine James (paní Hudsonová), Paul Anderson (plukovník Sebastian Moran), William Houston (konstábl Clark), Vladimír Furdík (Andrzej), Clive Russell (kapitán Tanner) a další.

Třetí část, jejíž scénář píše Drew Pearce, se chystá na rok 2016. Prozatím nese název Sherlock Holmes 3. Ve filmu tentokrát nebude ani Noomi Rapace, ani Rachel McAdams, ale nějaká nová ženská postava. Prý po vzoru Jamese Bonda.

Pro zvědavce: Jude je dle zdrojů vysoký 182 cm atletické postavy, má blond vlasy a zelené oči. V roce 2004 byl vyhlášen nejvíce sexy mužem. Jeho první manželkou byla od roku 1997 módní návrhářka Sadie Frostová, která s ním hrála v celovečerním filmu Prodej. Mají spolu syna Raffertyho (nar. 1997), dceru Iris (nar. 2000) a syna Rudyho (nar. 2002). Vztah skončil rozvodem 9. října 2003. V roce 2009 se Lawovi narodila druhá dcera – Sophia – kterou má s modelkou Samantou Burkeovou. Opakovaně měl vztah se Siennou Millerovu, dokonce si ji měl vzít v roce 2006, ale krátce před svatbou vyšla najevo jeho nevěra a ke sňatku nedošlo.

Zdroje:
TV magazín 20/14 Týden 17. 5. – 23. 5. v televizním světě
http://www.osobnosti.cz/jude-law.php
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jude_Law
http://www.csfd.cz/tvurce/53-jude-law/
http://www.csfd.cz/film/245712-na-starem-zamku-v-shoscombe/
http://www.csfd.cz/film/70900-casebook-of-sherlock-holmes-the/
http://www.csfd.cz/film/242855-sherlock-holmes/
http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/
http://www.csfd.cz/film/321750-sherlock-holmes-3/zajimavosti/?type=film

Žádné komentáře: