čtvrtek 29. května 2014

NP, CHKO, NPR, NPP a další

Národní parky (NP) máme v České republice čtyři: České Švýcarsko, Krkonošský národní park (KRNAP je nejstarší), Podyjí a Šumavu (je největší).

Moje články: štítek Krkonoše, štítek Šumava...

Chráněných krajinných oblastí (CHKO) máme 25. Nejstarší je Český kras, který byl jako CHKO vyhlášen 1955. Zároveň mu je přidělen status Geopark UNESCO. Ostatní podle abecedy jsou: Beskydy, Bílé Karpaty, Blaník, Blanský les, Broumovsko, České středohoří, Český les, Český ráj, Jeseníky, Jizerské hory, Kokořínsko, Křivoklátsko, Labské pískovce, Litovelské Pomoraví, Lužické hory, Moravský kras, Orlické hory, Pálava, Poodří, Slavkovský les, Šumava, Třeboňsko, Žďárské vrchy, Železné hory.

Národních přírodních rezervací (NPR) máme 124, takže vyjmenuji jen některé. V kraji Vysočina jich je devět: Dářko, Mohelenská hadcová step, Radostínské rašeliniště, Ranská bahna, Ransko, Staré Ransko, Velký Špičák, Zhejral, Žákova hora. A v Jihomoravském kraji jich je devatenáct: Býčí skála, Cahnov, Čertoryje, Děvín-Kotel-Soutěska, Habrůvecká bučina, Hádecká planinka, Jazevčí, Krumlovsko-rokytenské slepence, Křivé jezero, Lednické rybníky, Porážky, Pouzdřanská step-Kolby, Ranšpurk, Slanisko u Nesytu, Soutok, Tabulová, Růžový vrch a Kočičí kámen, Větrníky, Vývěry Punkvy, Zahrady pod Hájem. Ve Středočeském kraji jsou to pak Čtvrtě, Drbákov - Albertovy skály, Karlštejn, Kněžičky, Koda, Libický luh, Pochválovská stráň, Týřov, Ve Studeném, Velká Pleš, Větrušické rokle, Voděradské bučiny, Vůznice, Žehuňský rybník. Úplný seznam můžete najít např. na Wikipedii http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_n%C3%A1rodn%C3%ADch_p%C5%99%C3%ADrodn%C3%ADch_rezervac%C3%AD_v_%C4%8Cesku.

Národních přírodních památek (NPP) máme v České republice 115, opět vyberu jen ze tří pro mě nejzajímavějších krajů. Na Vysočině jsou jen tři: Hojkovské rašeliniště, Jankovský potok a Švařec. V Jihomoravském kraji je jich patnáct: Búrová, Býčí skála, Červený kopec, Dunajovické kopce, Jeskyně Pekárna, Kalendář věků, Kukle, Malhotky, Miroslavské kopce, Na Adamcích, Pastvisko u Lednice, Rendez-vous, Rudické propadání, Stránská skála, Váté písky. Ve Středočeském kraji jich je dvacet: Bílichovské údolí, Cikánský dolík, Černé rokle, Hadce u Želivky, Holý vrch, Hrabanovská černava, Kaňk, Klokočka, Klonk, Kopičácký rybník, Kotýz, Medník, Polabská černava, Radouč, Rečkov, Rybníček u Hořan, Slatinná louka u Velenky, V jezírkách, Zlatý kůň, Žehuňský rybník

Přírodní rezervace: Ve Středočeském kraji jich je 83, na Vysočině 72 (Byla jsem např. na Stvořidlech, rybníku Řeka, jestli je tím míněn ten, myslím, že v Údolí Doubravy také, Hroznětínské louce a olšině, kde krásně kvetou bledule) a v Jihomoravském kraji 96 (např. Babí lom, Růžový vrch, Sloupsko-šošůvské jeskyně, U Nového hradu, U Výpustku). Dohromady máme v Česku 825 přírodních rezervací.

Přírodní památky: Dohromady máme v České republice 1459 přírodních památek. Toto označení se používá pro přírodní výtvory, k nimž se váže určitá báje, pověst nebo historická událost. Užívá se jich také pro stará báňská díla, nebo pozůstatky lidské činnosti. V Praze jich je 67, z těch, které jsem navštívila, mohu jmenovat například Babu, Oboru Hvězda, Petřín, a možná i Údolí Kunratického potoka). Ve Středočeském kraji jich je 148 (znám jen Dobříšský zámek a Jánský potok, jestli jich ovšem není víc). Na Vysočině jich je 109 a já už nejspíš viděla Čertův hrádek, Čertův kámen, Dobrá Voda, Kamenný vrch. Celkem mě ale zaskočilo, že tam je psaný Špilberk, kdoví o co jde. V Jihomoravském kraji je 190 přírodních památek a já znám (nebo si to aspoň myslím) následující: Medlánecká skalka, Medlánecké kopce, Obřanská stráň, Velká Klajdovka, Vinohrady, Žebětín, Žebětínský rybník.

Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Chr%C3%A1n%C4%9Bn%C3%A1_krajinn%C3%A1_oblast_%C4%8Cesk%C3%BD_r%C3%A1j
http://drusop.nature.cz/ost/chrobjekty/chrob_find/index.php?frame=1&TYPVYSTUPU[]=drusop&h_np=1&h_kod=&h_nazev=&h_organ_oochp=&h_kraj=&h_okres=&h_orp=&h_povob=&h_obec=&h_ku=&h_submit=Vyhledat
http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1rodn%C3%AD_parky_v_%C4%8Cesku
http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1rodn%C3%AD_p%C5%99%C3%ADrodn%C3%AD_pam%C3%A1tka
http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_p%C5%99%C3%ADrodn%C3%AD_rezervace
http://cs.wikipedia.org/wiki/Chr%C3%A1n%C4%9Bn%C3%A1_p%C5%99%C3%ADrodn%C3%AD_pam%C3%A1tka

Žádné komentáře: