sobota 24. května 2014

Hořovice

Jak už jsem psala, z Žebráku jsme vyrazili do města Hořovice, v němž se nachází rovnou dva zámky. Hořovice se staly městem roku 1322, tehdy byl hradbami opevněn pouze střed města a zámek s kostelem sv. Jiljí stáli před nimi. Ondřej Huler byl odpůrcem husitů, a proto nechal tvrz (pozdější hrad) důkladně opevnit. V Hořovicích se nachází dva zámky: Starý barokní zámek vznikl přestavbou původně pozdně gotického hradu a v současnosti slouží jako sídlo policie a nedaleko stojící Nový zámek, který má půdorys ve tvaru písmene H. Za budovou je anglický park a před zámkem kašna z konce 17. století a socha Obětovaného od F. Bílka.
 
Barokní státní zámek Hořovice se nachází na půlce cesty mezi Prahou a Plzní. Postaven byl na počátku 18. století, ale dnešní podobu získal až ve 20. letech 20. století.

Na náměstí jsme se optali dívčin na lavičce, kde najdeme zámky, a taky dobrou restauraci. Nechtělo se mi totiž jít do Hotelu Zelený strom na náměstí. Tři hvězdičky a náměstí jsou totiž předzvěstí vyšších cen. A taky že jo, ale jídlo bylo výborné a užili jsme si ho. K jídlu jsem si dala Honzovo medové polotmavé. Byla to jedenáctka od Berounského medvěda (více v článku Berounský medvěd). A bylo opravdu dobré. Po jídle jsme si prohlédli zámky a zjistili, že ten Nový je už taky bohužel zavřený. Proto jsme se rozhodli vypustit zámek Zbiroh, na který jsem ještě chtěla jet. Podle fotografií je velice hezký, ale jaksi už nemělo smysl tam jet. Podíváme se tam jindy a možná i dovnitř.

Zdroje:
mapa Brdy a Rokycansko (34) 

Předešlé články:

Žádné komentáře: