čtvrtek 8. května 2014

Zoo v Plzni

Původně jsme zamýšleli v sobotu vyrazit do Regensburgu, ale vzhledem k předpovědi počasí jsme se rozhodli, že nemáme odvahu pokoušet ani Radyni, natož cizinu, a tak jsme šli do zoo.


ZOO Plzeň je druhou nejstarší v České republice. Vznikla v roce 1926 blízko centra města, nyní se nachází na Lochotíně. Od dubna do října mají otevřeno od osmi do devatenácti hodin a od listopadu do března od devíti do pěti. Takže víceméně, když je právě světlo. Běžné vstupné je 140 Kč.

Miláčky veřejnosti jsou tři žirafáci: Bořek, Lex a Jirka. Jedná se o žirafy Rothschildovy a v Plzni jsou chovány od května 2010. Lexík se narodil v Ostravě a druzí dva v pražské zoo. Od místní průvodkyně se dovídáme, že jsou to mimochodníci, to znamená, že chodí stejně podivně jako třeba velbloudi: vždy naráz oběma pravýma a pak oběma levýma nohama.
 Největší současnou atrakcí je Maruška, tříměsíční mládě nosorožce indického. Manjula, narozená 27. dubna 2008, přivedla na svět své první mládě 2. 2. tohoto roku. Na web kameře na stránkách zoo (uvedeno ve zdrojích) ji můžete sledovat online. Pyšnému tatínkovi Baabuu, který je místním největším zvířetem, je už deset let. V České republice se již tři indičtí nosorožci narodili a to v zoo ve Dvoře Králové.

Údajně v této zoo mají spoustu zvířat, která jinde v českých a slovenských zahradách nenajdete. K oblíbeným zvířátkům patří tučňák Humboldtův, volné výběhy opic a šelem a druhý největší medvědinec v Evropě

V prostoru pod Lochotínským amfiteátrem byl zrovna rozložen dobový kemp americké 16. obrněné divize a Československé samostatné obrněné armády, tak jsme jím jen krátce prošli, ještě zahlédli pár venčící dvě fretky a vyrazili jsme opět na večeři k Žumberovi. Bylo tam plno, ale tři starší němečtí páni nás u stolu klidně uvítali.

Zdroje:
http://www.atlasceska.cz/plzensky-kraj/zoo-plzen/
http://www.zooplzen.cz/


Další články:
Plzeň na pokračování - předcházející,
Zřícenina hradu Lopata - předcházející,    
Centrum Plzně - předcházející
Rozloučení s Plzní
 




























Žádné komentáře: