sobota 24. května 2014

Na motorce do Jerusaléma

Ježdění na motorce mě začalo docela brzy bavit, a tak jsem navrhla, že bychom mohli vyrazit do Jerusaléma. Usoudili jsme, že nejlepší na to bude sobota 10. května. Pořádně jsme se oblékli a hurá…

Jeruzalém je jak dle rozlohy, tak i počtu obyvatel největším městem Izraele. Ten jej spolu s Palestinou považuje za svoje hlavní město. Většina států však za hlavní město Izraele považuje Tel Aviv-Jaffa. Historie města Jeruzaléma sahá až do 4. tisíciletí př. n. l. a činí z něj jedno z nejstarších měst světa. Je svatým místem judaismu a islámu, také je duchovním centrem židovského národa. Jeruzalém najdete zhruba ve výšce 760 m nad moře ve střední části Judských hor, které zahrnují Olivový vrch (východ) a vrch Skopus (severovýchod).

Naproti tomu Jerusalém (Jerusalem) najdete 3,5 km na jihovýchod od centra Příbrami. Je považován za příbramské část spolu s Jesenicemi a patří do katastrálního území Háje u Příbramě. Protéká jím Jerusalémský potok a uvnitř osady se nachází bezejmenný rybník. Nachází se zde 40 domů a žije asi stovka obyvatel.


Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jeruzal%C3%A9m#Kultura_a_vzd.C4.9Bl.C3.A1n.C3.AD
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jerusalem_%28P%C5%99%C3%ADbram%29 


Předešlé články:

Žádné komentáře: