čtvrtek 8. května 2014

O houbovém Kubovi a princi Jakubovi (****)

Protože jsem nepozorně přečetla název, byla jsem zvědavá, kdo bude hloupý Kuba a co bude mít společného s princem Jakubem. Ukázalo se, že je to trochu jinak, ale to nevadí. Stejně jsem se u pohádky dobře pobavila. Miroslav Vladyka je pro roli Kuby nekňuby jako stvořený.

Pohádka je z roku 1986 a napsala ji jako mnoho jiných Květa Kuršová. Nešťastného krále, kterému nejde sbírání hub ani výchova syna, hraje Eduard Cupák. Ovšem setkání s houbovým Kubou (Rudolfem Hrušínským) mu dá naději, že by z jeho syna přece jen něco mohlo být. Vilma Cibulková coby Nanynka se se svou rolí pěkně ztotožnila, protože taková energická kuchařinka je snadno uvěřitelná. Trochu mi tam nesedí chůva Kordula (Jiřina Jirásková), která si na můj vkus dovolí k princi opravdu až mnoho a připadá mi, že takhle rozmazlený princ by si to nenechal líbit. Být rozmazlený princ, kterému vystydla snídaně, budu chtít novou. A jakýpak copak, že mi něco neuvaří, protože je to moc pracný. Od toho tam je, ne?

Srandovní je i Podoubák (František Filipovský), který vážně nerad plní přání a je to na něm vidět. Celou pohádku jsem čekala, kdy mu uklouzne něco nevhodného, co se do pohádky nehodí. Ale nemusíte se bát, nestalo se tak. A tři princezny hrály Jaroslava Kretschmerová (Hildegarda), Simona Stašová (Uršula) a Zuzana Bydžovská (Drahomíra).

Na ČSFD má padesátiminutová pohádka 63 %, což je myslím odpovídající. Unesená z ní nejsem, ale rozhodně je to nadprůměrný výkon. Podobně jako na ČSFD se mi zalíbil výrok Jiřiny Jiráskové: „Buďto půjde z domu drak nebo já,“ na nějž Vladyka reagoval: „Jéé, to se mi bude stejskat… po drakovi.“

Případně Cupákův výrok: „Ty tři přání mu byly tak akorát na draka…“ Nebo hláška: „Tys to pěkně vyved!“ s odpovědí: „Viď, taky si myslim.“

Žádné komentáře: