čtvrtek 1. května 2014

Hejkal (***)

Tak trošku divná pohádka, docela jsem se rozmýšlela, kolik jí dám hvězdiček. Ale tak ty tři si myslím zaslouží, i když 64 % na ČSFD asi ne. V komentářích je vhodně napsáno - potěší ale nenadchne. Je příjemná jenom tak, pro zábavu, žádné hlubší myšlenky jsem nenašla, ale i tak je to stokrát lepší, než co je většinu večerů v televizi. Pohádka je to česká, z roku 1978 a z pera Zdeňka Zábranského.

A o čem to je? O tom, že si Zdeněk Řehoř, coby hejkal, zamiloval lidské jídlo a to mu prosím stačil kousek chleba s tvarohem... možná by tahle pohádka mohla být pouštěna jako výhružka dětem, kterou jsou rozmlsané a nechtějí pořádně jíst. Taky by mohly dostat jen jehličí a kúru ze stromů. ;-)

A protože je hodnej a skoro zdomácnělej, ujme se ho Vávrová (Iva Janžurová), která dokonce prohlásí: "Že jeho škoda na lesní strašidlo." Manžel je tak trochu pod pantoflem, a tak souhlasí.

A ještě tu máme Barušku (Dagmar Veškrnovou - nevím, proč se mi s Janžurovou pořád plete) a protivného knížepána, jehož nepotěší nic, co jeho komorník Alfonz (Lubomír Lipský) vymýšlí pro jeho obveselení a neustále mu vyhrožuje, že "pude pást čuníky". Já bych šla hned - mít takového pána.

Žádné komentáře: