úterý 13. května 2014

Postrádám seznam děl o Sherlocku Holmesovi

Jak občas bývá v předmluvě ke knihám – když něco postrádáte napsaného, můžete to napsat sami. A právě proto píšu na svém blogu o Sherlocku Holmesovi. Jednoduše proto, že mi chybí pořádný přehled toho, co o něm bylo sepsáno a taky díla v chronologickém sledu. Nevyhovuje mi, když čtu o šťastném manželství Johna Watsona a pak se v další knize dovídám, že se s manželkou teprve seznamuje a tak podobně. Chvilku bydlí na Baker Street a pak zase ne… Mým cílem je, abych vám na svých stránkách poskytla ucelený přehled o tom, co o Sherlockovi vyšlo. Které knihy jsou nejlepší a co se v nich můžete dočíst. Samozřejmě bez vyzrazení pointy. Tu si můžete najít na netu, když budete chtít.

Ale jak tak pozoruji, u novějších případů už v podstatě není třeba vědět, do jakého období patří. Celá kniha je zkrátka o jediném případu, a tak je vedlejší, zda se udál v devatenáctém nebo počátkem dvacátého století. Přesto si myslím, že by podobné zařazení mohlo být fajn. I když zdaleka nezáleží na tom, v jakém pořadí se příběhy čtou, snad s jedinou výjimkou, kdy byste se dozvěděli o Moriartym s tím, že se o něm již mluvilo, ale nebyla by to pravda.

2 komentáře:

Veber řekl(a)...

A co seznam na Wikipedii? http://cs.wikipedia.org/wiki/Sherlock_Holmes

Angelika řekl(a)...

To je dobrý jen pro začínající holmesology - je to jen "kánon" od Doyla - já už jsem trochu dál. ;-)) Tzn. to jsou jen díla, která napsal Doyle, ale pak vyšla ještě fůra dalších knih od nejrůznějších autorů, např. Wacława Gołembowicze, Nicholase Meyera, Larry Millett (ten se mi zvlášť líbil. A vzhledem k tomu, jaké zažívá SH boom, předpokládám, že budou vycházet další.