pátek 23. května 2014

Kráľ Drozdia brada (****)

V návaznosti na nedávný článek Žebrák jsem se rozhodla uveřenit tuto recenzi přednostně. :-)

Tuto pohádku můžete zhlédnout ve dvou provedeních. Německá verze z roku 2008 je hodinová a má na ČSFD 43 %, zato československá z roku 1984 má 94 minut a 65 %. Že by čím delší, tím lepší?

Mladý král Michal (Lukáš Vaculík) se dívá na kočovné herecké vystoupení o princezně, jíž není žádný ženich dost dobrý a všechny je zesměšňuje, což je mimochodem nejlegračnější částí filmu, a královna nevěří tomu, že někdo takový skutečně existuje. Ale v sousedním království krále Matouše žije princezna Anna (modelka Adriana Tarábková, kterou můžete znát z Básníků jako „Jeskyňku“) a ta je přesně taková. Král Michal se ji rozhodne potrestat a poučit, to ovšem netuší, že se do ní zamiluje. A když je princezna trucovitá, určí si trest sama. Raději než jeho, vezme si žebráka. To už toho má ale král Matouš dost: „Princeznu dám prvnímu žebrákovi, který překročí hradní bránu.“ Ráno napjatě očekávají, kdo překročí padací most, ale za bránou jako vymeteno. Ale ještě den předtím jich tam byla spousta. A rádcové se svěřují: „Veličenstvo, prešli sme krížom krážom celu krajinu, ale po žobrákoch nikde ani stopy.“ O takovou popularitu bych věru nestála! Nakonec se přece jen jeden najde, ale aj ten se snaží utéct.

Podle stejnojmenné pohádky bratří Grimmů napsali scénář Tibor Vichta, Miloš Ruppeldt a Miloslav Luther. Ze známých herců zde hraje například Marián Labuda starší. Kromě jiného se natáčelo i na velikém Oravském hradě, na němž se točila také Princezna a žobrák, Král sokolů a první černobílá verze filmu Dracula z roku 1922.

A ještě taková malá zajímavost – mladý král se jmenuje Michal, nikoliv Jan jak uvádí na ČSFD. Film získal několik cen, například na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Oravsk%C3%BD_hrad
http://kultura.sme.sk/c/5636714/kral-drozdia-brada.html

Žádné komentáře: