středa 28. května 2014

Svatý Jan pod Skalou

Když jsem byla naposledy v Praze, udělali jsme krátký motovýlet, protože bylo tak nádherné počasí, že by byl hřích ho promeškat. Byli jsme právě v Dejvicích a bylo krátce po poledni. Kvůli zvýšenému provozu ve městě jsme usoudili, že bude nejlepší vyrazit na západ. Jenže tam už není skoro nic, co by mělo turistickou vizitku a já tam ještě nebyla. Pak jsem si vzpomněla… vizitku Svatého Jana pod Skalou už sice mám, ale nebyla jsem tam, protože jsme tenkrát měli problémy s autem a já musela z dovolené kvůli škole odjet dřív. Cíl je tedy zvolen a můžeme vyrazit.

Svatý Jan pod Skalou je obec nacházející se necelých pět kilometrů od Berouna – z toho logicky vyplynulo, že jsme si tam pak zajeli na pozdní oběd. A Grizzlyho jako minule. :-) Mňam. Opět si odvezeme suvenýr, i když je to na tajňačku a já se o něm dozvím až doma. O to větší mám radost.

Ale teď zpět k méně přízemním věcem než je jídlo a pití: Svatý Jan pod Skalou se nachází mezi skalami u břehu potoka Loděnice, jehož malebným okolím se kochám už za jízdy. Nacházíme se v CHKO Český kras a okolní kopečky mě doslova fascinují stejně jako cestou do Příbrami.

Podle legendy se v jeskyni pod mohutnou skalní stěnou v 9. století usadil křesťanský poustevník Ivan, kterého svým mlékem živila laň. Jenže tu mu na lovu zabil kníže Bořivoj, jenž měl po Ivanově smrti postavit kapličku ke cti Panny Marie a sv. Kříže, ale patronem měl být svatý Jan Křtitel. Do jeskyně, která je nyní uvnitř kláštera, se nepodíváme, protože má zrovna dnes zavřeno. Nevadí, z Prahy je to kousek… relativně – celkem jsme najeli 80 kilometrů.

V roce 1661 zde byl namísto starého kostela postaven velký raně barokní kostel sv. Jana Křtitele s bohatou vnitřní výzdobou. Projektoval jej italský stavitel Carlo Lurago. Bohužel je kostel postaven na měkkém a vlhkém podloží, takže sesedá a praská. Klášter byl různě nevhodně využíván k průmyslové výrobě (koželužna, přádelna, papírna), jako lázně a za komunistů sloužil jako tábor nucených prací a dokonce i věznice, později policejní škola pro výchovu nových příslušníků STB. Od roku 1985 jej jako archiv využívalo ministerstvo vnitra. V roce 1994 byl klášter navrácen církvi a byla zde zřízena Vyšší odborná pedagogická škola.

Vedle kostela vyvěrá silný Pramen svatého Ivana, ze kterého se s chutí napijeme, protože je nám v tomto nádherném dni v motorkářské výstroji poněkud teplo.

Mnohem hezčí než klášter se mi zdá novogotická kaple svatého Maxmiliána na hřbitově! Jejím stavitelem byl sám profesor Bernard Grueber (1806–1882) z Mnichova, jenž učil architekturu na Karlově univerzitě v Praze. Na stavbě se podílel kameník Jedlička.

Kapli i s rodinnou hrobkou nechal v letech 1847–1849 postavit JUDr. Maxmilián Berger, předseda spolku pro postavení Národního divadla v Praze. Toho času byl majitelem zrušeného svatojánského kláštera. 27. září 1852 byla kaple slavnostně vysvěcena. V roce 1974 ji značně poničila vichřice, a tak byla v 80. letech opravena nákladem obce a za přispění státu. Mnohé původní kamenné ozdobné prvky již bohužel nebyly obnoveny. Kaple je nyní majetkem obce Svatý Jan pod Skalou. Pořádají se v ní výstavy a jiné drobnější kulturní akce. V letech 1990–93 bylo opraveno kamenné přístupové schodiště.

Průčelí kaple tvoří gotický portikus, pod nímž vede vchod do dolní části kaple, v níž je krypta. V jejím čele je jednoduchý oltář s křížem a po stranách podstavce a výklenky pro rakve zesnulých. Gotická okna jsou zasklena barevnou mozaikou. Celý vnějšek kaple je naplněn gotickými ozdobami. Je plný kružeb fiál, křížových kytek a kamenných zábradlí. Vše je přísně souměrné a slohově čisté. Nad vchodem do hrobky je reliéf anděla smrti, který v ruce drží nápis: „Přijde hodina a nyní je, kdy mrtví uslyší hlas syna Božího.“

Jako první byla v rodinné hrobce uložena manželka Maxmiliána Walburka z Lacknerů, která zemřela v roce 1846, následně Maxmilián Berger (1884), potom druhá manželka Kateřina (1885) a nakonec i syn JUDr. Štěpán Emanuel Berger (1897). Vilém Berger (1898) je pochován pod dlažbou v zemi.

Další článek na toto téma:
Krásně zpracované povídání s fotkama má boss - http://www.fototuristika.cz/profile/profile/detail/10. O Svatém Janu pod Skalou píše zde: http://www.fototuristika.cz/tips/detail/694

O Grueberovi se můžete dočíst zde: https://is.cuni.cz/webapps/zzp/detail/62579/. Nebo zde: http://www.kohoutikriz.org/data/w_grueb.php.

Zdroje:
http://www.turistika.cz/mista/sv-jan-pod-skalou
http://cs.wikipedia.org/wiki/Svat%C3%BD_Jan_pod_Skalou
http://www.spolek-praha-cachy.cz/vychazka-vraz-svaty-jan-pod-skalou.html
http://www.svatyjan.cz/turistika/kulturni-pamatky/-kaple-sv-maxmiliana/
http://foto.mapy.cz/201208-Svaty-Jan-pod-Skalou-kaple-sv-Maxmiliana

Žádné komentáře: