středa 14. května 2014

Příbram

Prodloužený víkend nás zlákal k dalšímu výletu. Tentokrát jsme vyrazili do Příbrami. A místo vlakem na motorce. Samozřejmě se to neobešlo bez pořádného plánování, náročného balení a taky pár dohadů o tom, zda to riskovat v tomhle počasí – hlásili občasné přeháňky. K tomu, jak se cestuje na motorce, se ještě nejspíš vrátím v samostatných článcích, teď řeknu jen to, že to bylo super, protože nepršelo, ačkoliv se honily dost ošklivé mraky.

Vyráželi jsme sice ve čtvrtek brzy ráno, ale než jsme tam dojeli a ubytovali se – paní si z nějakého důvodu myslela, že přijedou dva zedníci, a tak byla dost překvapená, když přijel kluk s holkou a ještě k tomu na motorce – byla už spousta hodin, a tak jsme se jen trošku prošli po městě a plánovali další dny.

Bydleli jsme hned u náměstí, což bylo super. Optali jsme se, kterou restauraci by nám doporučila, ale nakonec jsme ji stejně nemohli najít, a tak jsme zašli do pizzerie kousek od centra. V Příbrami jako takové jsme zase tak moc času nestrávili, takže jsme nezavítali ani do jednoho z mnoha second handů, ani do jediné cukrárny. Příbram je město cukráren! Jen za malou procházku centrem jsme jich viděli tolik, že se ani nevyplatilo je počítat. Byly doslova na každém rohu.

Příbram byla okresním městem (nyní má status obce s rozšířenou působností). Nachází se ve Středočeském kraji pod úpatím Brd, jejichž nejvyšší vrchol Tok leží necelých deset kilometrů od centra. K prvnímu lednu letošního roku měla Příbram přes třicet tři tisíc obyvatel. První doložená zmínka o Příbrami je z roku 1216. Od roku 1579 byla Příbram královským hornickým městem. Krásně až pohádkově popsanou historii města můžete najít na stránkách místního infocentra. (http://www.pribram.eu/mesto-pribram/o-meste/historie.html) Zajímavostí je, že kromě obvyklého výrazu „do Příbrami“ se v okolních obcích užívá i starší výraz „do Příbramě“.

Na Wikipedii se uvádí, že místní důlní činnost ovlivnila ráz krajiny a v okolí se nachází množství hald s vytěženou zeminou. To je sice možné, ale my viděli jen jednu a nevypadalo to zase tak hrozně, jak by člověk z takového popisu čekal. Jedním z míst, která tedy určitě musíte navštívit je Hornické muzeum Příbram, kam jsme si v pátek udělali výlet. Překvapilo nás, že ačkoliv je Příbram relativně malá, jezdí po ní turistický vláček.
Na náměstí Tomáše Garrigua Masaryka stojí kostel sv. Jakuba, jenž byl založen v roce 1298. Novogotická věž pochází ale až z 19. století a je zajímavá množstvím malých věžiček kolem té hlavní. Za pozornost stojí budova bývalého soudu se sgrafity podle kreseb Mikoláše Alše s hornickými motivy, budova Knihovny Jana Drdy, v níž je v současné době informační centrum, kde mají jiná razítka než v tom, které je na Zámečku-Ernestinum. Což byla ve ze 14. století tvrz a později se stala arcibiskupskou rezidencí. Nyní slouží jako kulturní středisko s Galerií Františeka Drtikola, ve které jsme se bohužel podívat nebyli. Městský úřad sídlí v neorenesanční budově od architekta Vojtěcha Ignáce Ulmanna z roku 1890.
Ozdobou náměstí, která nás ihned okouzlila, je Svatohorská fontána. Plovoucí nebo také „levitující“ těžká žulová koule o průměru 2,3 metrů (na třicet tun ale nevypadá!) je nápadem inženýra architekta Víta Kučery ze společnosti Ateliér Příbram. Podle slov autora by diváka měla nejvíc zaujmout proto, že je neobvyklá, asi jako levitující slon. Je ukotvena ocelovým a železobetonovým trnem, který je zavrtán až do středu koule, takže nehrozí její uvolnění. Na vrch koule je provrtána štěrbina pro přívod vody, ta naráží na misku, jež ji rovnoměrně rozstřikuje na všechny strany. „Koule by tak měla být obalena v jakémsi vodním aspiku.“ Vodní hladinu tvoří vrchní deska podstavce, která je mělkým bazénem (hloubka 3 cm) s přelivovou hranou, ale pro zvýšení dojmu hloubky je vyroben z tmavé žuly. V druhé části kašny jsou trysky. Bohužel jsme je viděli jen ve dne a netušili, že kolem sebe mají led-diodový zdroj, který pramen prosvítí a může mu dodat libovolnou barvu. Tryskání je sladěno s hudbou. Cena více než osm milionů korun mi připadá skutečně vysoká, ale kašna je skutečně krásná. Prý je natolik unikátním dílem, že v Česku nemá obdoby. I když jsem si jistá, že jsem někde něco podobného viděla. Rekonstrukce náměstí začala v létě 2011 a o rok později byla hotová. Za pozornost určitě stojí základy kašny – obrázek je převzatý ze stránek Příbramsko.eu.

Pokud vás zajímá, jak byla instalována, našla jsem k tomu nejedno video.
http://www.youtube.com/watch?v=Ln6gsjEOttg
http://www.youtube.com/watch?v=FE3urO7UeTM

Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99%C3%ADbram
http://www.pribram.eu/
http://www.archiweb.cz/news.php?action=show&type=1&id=12138
http://www.pribramsko.eu/detail-hydepark.php?ID=4008
http://pb-tyd.webnode.cz/news/kasna-nebo-fontana-/
http://www.kts-ame.cz/reference/fontany-kasny-a-jezirka/fontany-reference-namesti-tgm-pribram

Žádné komentáře: