středa 1. dubna 2015

1. dubna: Apríl

První písemné zmínky o Aprílu u nás jsou prý z roku 1690 a jejich autorem je Bartoloměj Chrystellia z Prahy. Dnes se aprílovým žertíkům běžně říká kanadské. Dříve bylo zvykem posílat dotyčného koupit nebo vypůjčit nějakou neexistující věc, např. komáří sádlo, zaječí peří, obecní hřebíky, bublinky do vodováhy, ohýbák na cihly, rovnák zatáček… co se týče mě, já se jednou ve skanzenu dívala na „polní flašinet“.

Aprílové žertíky se k nám prý dostaly z Francie, kde Apríl slaví už od roku 1564. Nazývá se tam "poisson d’avril podle ryby z papíru, kterou vyrábí hlavně děti. Tu následně přilepí na záda člověka, který o tom samozřejmě nemá vůbec tušení, a aprílový žertík je na světě." Novináři mají povolení v tento den vypouštět do světa tzv. kachny, resp. hoax. S hoaxem se běžně setkáte jako s nevyžádaným e-mailem. Tento výraz označuje podvod, mystifikaci nebo žertovnou klamavou zprávu. Škodlivý je tím, že mu lidé věří. O hoaxu se více dozvíte na stránce hoax.cz, ale pro snadné určení ve velké většině případů stačí si pamatovat, že jím je vše, co se má rozeslat dalším mnoha lidem.

Na mobilní apríly se můžete podívat zde. Na těchto stránkách si pro změnu můžete přečíst pět tipů, jak napálit kamaráda s Androidem, kromě jednoho však potřebujete na chvilku získat jeho zařízení. Jako jediný přijatelný se mi zdá ten s výměnou zvonění za nějakou ptákovinu ve stylu "volá ti maminka" u vlastního kontaktu a pak ho ve správnou chvíli, kdy v okolí bude dostatek obětí, prozvonit.

Zajímavé historky najdete zde. Další vtípky můžete vidět zde, jedním z nejpodařenějších je prý auto zabalené v potravinářské fólii. No, s tím už máme své zkušenosti a ne na apríla. Jukněte do článku Fiátek... Poslední sbohem. Za gumového hada v zelenině bych snad vraždila, stačilo mi dnes v salátu najít housenku! Živou.

Možná jsem trochu suchar, ale na aprílové žertíky moc nejsem, nemám ráda, když si někdo z někoho jiného tropí blázny, stejně jako mi vadí, když si je někdo dělá ze mě. Více si vážím lidí, kteří neberou sami sebe vážně. Zesměšňovat druhé je zlomyslné (a to doufám nejsem) a trochu hloupé. Když už si z někoho udělat srandu, tak jen malou a neškodnou.

Zdroje:
http://www.blesk.cz/clanek/radce-zdravi-a-zivotni-styl-zivotni-styl/311020/april-den-kanadskych-zertu-je-tu.html
http://www.novinky.cz/zena/styl/364518-april-ma-pobavit-a-odvest-pozornost-od-vsednich-starosti.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/Apr%C3%ADl
http://cs.wikipedia.org/wiki/Hoax

Žádné komentáře: