středa 29. dubna 2015

Bobříci 2

V minulém článku Bobříci 1 jsem vám představila 13 bobříků, které ukládal Rikitan své partě v knize Jaroslava Foglara Hoši od Bobří řeky. Jejím pokračováním, které jsem nečetla, je Strach nad Bobří řekou. V této knize se objeví dalších 13 bobříků a tady je máte:

14. žlutý: indiánských měsíců: Naučte se psát a pojmenovat indiánské měsíce, včetně jejich znaků. Připadá mi užitečnější umět je vyjmenovat anglicky a německy.
 
15. světle zelený: hmatu: Poslepu rozdělte hromádku geometrických útvarů (kruh, čtverec, obdélník, trojúhelník) vystřižených z papíru do čtyř skupin podle tvaru. Za špatně zařazený ústřižek se připočítává k času 5 s. Bobříka obdrží hráč s nejlepším časem. Variantou je, že musíte hromádku se čtyřiceti tvary (každých je 10, což úlohu zjednodušuje) roztřídit za 89 vteřin.
 
16. černý: paměti: Jednou z variant je, že vám někdo známý dá deset úkolů. Vždy vám řekne jeden a vy ho máte za tři dny splnit sami, bez připomínání a bez jeho zapisování.  Úkoly jsou jednoduché, jako donést krabičku sirek atp.

Druhá část může být nazvána „čísla pod kameny“: vaším úkolem je zapamatovat si alespoň pět čísel ve správném pořadí. Někdo známý vám nachystá do řady vždy dva metry od sebe 10 kamenů. Pod každým je papírek s dvojciferným číslem. Do dvou minut musíte obejít všechny kameny, pak se vrátit na start a zapsat čísla, která jste si zapamatovali.

17. červený: žízně: Za parného dne vydržte 6 hodin bez pití  při fyzické práci venku. Nezdá se mi to rozumné, ani vhodné.

18. tmavě modrý: hvězd: Naučte se nalézt a určit alespoň 10 nejvýznamnějších souhvězdí.
 
19. hnědý: ohně: V dešti rozdělejte oheň bez použití papíru nebo nějaké hořlaviny. Maximálně lze použít březovou kůru z KPZ (krabičky poslední záchrany). Oheň musí vydržet hořet 5 minut. V dnešní době by myslím bylo uspokojivé umět rozdělat oheň bez hořlavin, klidně i s papírem.
 
20. tmavě zelený: času: Odhadněte co nejpřesněji dobu jedné hodiny. (Splést se můžete pouze o 5 minut.)
 
21. oranžový: barev: Obarvěte tři kusy bílé látky přírodním barvivem a pojmenujte rostliny, z kterých jste barvivo získali. To zní celkem složitě a bude to chtít drobnou přípravu.
 
22. růžový slepoty: Dvě hodiny musíte vydržet se zavázanýma očima. Během lovu se nesmíte hnout ze stanu nebo místnosti, kde lov provádíte. Nesmíte se s nikým bavit, ani cokoliv dělat, ani ležet nebo spát, prostě jenom sedět. To bych skoro nazvala bobříkem trpělivosti. Nedokázala jsem takto sedět ani 20 minut. Možná že jednou jo. Je to cvičení v Tréninku kreativity. Jo a tam smíte mít otevřené oči, jen nesmíte cokoliv dělat a na cokoliv myslet. Tady zase můžete aspoň myslet, to je dobré. Ale dvě hodiny?!
 
23. fialový: hbitosti: Smíte se pohybovat pouze u stěny dlouhé 2 metry. Ze vzdálenosti 20 metrů po vás bude někdo házet míčky a vaším úkolem je vyhnout se alespoň 80 ze 100. To zní jako prima zábava pro toho, kdo hází. ;-)
 
24. světle modrý: indiánských signálů: Naučte se přijmout a odeslat v morseovce 12 znaků za minutu a v semaforu 15 znaků za minutu. Morseovku umím, ale jsem asi hoooodně pomalá, protože už jsem to dlouho netrénovala. Kdysi jsme si tak s kamarádkou psávaly dopisy.
 
25. světle hnědý: uloupených míst: Nasbírejte minimálně 50 pohledů českých měst. Některá pravidla vyžadují na pohledu znak města, na tom bych netrvala, protože jsou lepší hezké pohledy bez znaku, než horší s ním. Hoši od Bobří řeky museli nasbírat alespoň 13 pohledů z oblastí, které byly odtrženy od Československa po Mnichovu. Docela by mě zajímalo kolik mám pohledů. A taky záleží na tom, jestli jsem v těch městech musela být, nebo mohou být příchozí od kamarádů. Asi být, předpokládám. Postcrossing se asi nepočítá.
 
26. bílý: věrnosti: Vydržte jeden rok v nějakém sdružení, oddíle, klubu... Šlo o to zůstat i v těžké válečné době ve sdružení. 

Jak byste si vedli s těmito bobříky?

A za týden se těšte na další třináctku bobříků, tentokrát moderních! :-))

Zdroje:
http://foglarweb.deg.cz/clanky.php?id=108
http://cs.wikipedia.org/wiki/Strach_nad_Bob%C5%99%C3%AD_%C5%99ekou 
http://www.tokamaradi.cz/doc/oddil/26_bobriku.pdf
http://www.rapsach.cz/foglar/bobr2.htm 
http://perseus.pionyr.cz/fido/bobr2.php

Žádné komentáře: