středa 22. dubna 2015

Kdybych byla zvířátko...

Dneska je Den Země a při té příležitosti se koná spousta nejrůznějších akcí, o tom, jak jsem ho strávila v roce 2009 si můžete počíst v článku Den Země. 

Google k dnešku nabízí testík, v němž zjistíte, co byste byli za zvíře, kdybyste nebyli člověk. Protože jsem se nemohla rozhodnout u jedné otázky, vyplnila jsem si tenhle minitestík dvakrát a zjistila jsem, že bych mohla být:
  • strašek kudlankový (Odontodactylus scyllarus): Jste silní a krásní a nebojíte se použít své silné drápy k útoku a omráčení a roztrhání kořisti. Zajímalo mě o něm něco víc, tak jsem klikla na „hledat“ a zjistila jsem, že strašek je sice malý zvířátko vhodné do mořského akvária, ale je lepší „používat plexisklové nádrže, protože sklo snadno roztříští“. Vau. Jestli máte čtyři minutky času, koukněte se na video Pravdivá fakta o strašku pavím (název je debilní, ale co se dá dělat, pokud vím, fakta musí být vždy pravdivá). Tohle divný zvířátko, o kterým jsem nikdy předtím neslyšela, je totiž opravdu mimořádné, třeba i svým zvláštním zrakem, mimo jiné má něco, čím si čistí oční bulvy a oproti našim třem vlnovým délkám barev jich vidí 12! Je to prehistorická fosílie, z níž se vyvinuli dnešní klauni (myšleny ryby, ne lidi s červenými nosy a divnými oblečky). Strašek má nejrychlejší a v poměru ke své velikosti i nejsilnější úder ze všech živočichů na světě. Tento typ má „nejrychlejší úder na světě, s akcelerací stejnou, jako má kulka ráže 22. Straškovi přijde kung-fu jako tai-chi. Dokáže udeřit silou 1500 newtonů.“ Při jeho ráně voda uhýbá tak rychle, že vznikají malé prostory s vakuem, tzv. kavitační bubliny. Ty se okamžitě hroutí a síla tohoto procesu vyvolá druhou šokovou vlnu. Dokonce vytváří světlo a teplo. A nejvtipnější hláška z videa: „Pokud se bojíte klaunů... bojte se dál!“ Strašek kudlankový vnímá i záření infračervené ultrafialové. Australský neurobiolog Justin Marshall z Univerzity v Queenslandu v Brisbane zjistil, že strašci vidí i zvláštní typ světla s cirkulární polarizací, což je světlo, jehož vlna se pohybuje po spirále. Neví se o žádném jiném tvoru, který by to dokázal. „Záhadou zůstává, k čemu strašci vidění cirkulárně polarizovaného světla využívají. Je možné, že signály slouží k námluvám, protože povrch těla samečků cirkulárně polarizované světlo odráží. Nelze vyloučit, že strašci používají toto světlo k utajené komunikaci, protože pro ostatní obyvatele korálových útesů je neviditelné.“ 
    • Strašek k jídlu: „Strašek kudlankový je korýš rozšířený od severu Britských ostrovů až po jih Angoly. Hojně je loven také ve Středozemním moři a vůbec nejčastějším jeho domovištěm je Jaderské moře. Skvěle chutná grilovaný, hodí se i do polévek.“ „Nejvýznamnějšími lovci těchto bizárně vypadajících živočichů jsou italové. Straškové se hojně prodávají i v ostatních jižních evropských státech, ale do střední Evropy se dováží jen zřídka.“ „Maso strašků je velmi křehké, ale poměrně měkké a proto není všemi tak velmi ceněno oproti jiným korýšům. Strašci se ve středomořské kuchyni často přidávají do polévek anebo se podávají uvaření samostatně s olivovým olejem a citronovou šťávou. Velmi dobře chutnají také smažení nebo grilovaní.“
  • nebo varan komodský: Máte chuť do života a také dokážete spolknout celou kozu! Varan komodský je nejmohutnější ještěr světa. Samci mohou být delší než 3 metry. Samice měří obvykle do 2 metrů. Dnes žije jenom na třech nevelkých ostrovech v Indonésii. „V červenci a srpnu samice snáší kolem 25 vajíček do díry vyhrabané v zemi, mláďata se líhnou po 9 měsících. U tohoto druhu se vyskytuje tzv. partenogeneze, což je vývin nového jedince ze samičího vajíčka neoplozeného samčí pohlavní buňkou. Z neoplozených vajíček samice varana komodského se však líhnou pouze jedinci samčího pohlaví.“ Žerou převážně mršiny, ale jsou i zdatnými lovci. „Loví jeleny, prasata i buvoly. Do kořisti se zakousnou ostrými pilovitými zuby, do rány se tak dostane množství bakterií, ale i jed z jedové žlázy, kterou má ve spodní čelisti. Tento jed potlačuje srážení krve a vyvolá pokles krevního tlaku. Oběť pokousaná varanem těžce krvácí a upadá rychle do šoku.“ Dožívají se až padesáti let.
Zdroje:
http://www.videacesky.cz/navody-dokumenty-pokusy/pravdiva-fakta-o-strasku-pavim
http://www.rozhlas.cz/priroda/zvirata/_zprava/437930
http://www.receptyonline.cz/strasek-kudlankovy--2281.html
http://www.zoobrno.cz/zvirata-v-zoo/chovana-zvirata/plazi/varanus-komodoensis
http://www.abicko.cz/clanek/precti-si-priroda/12838/obrovsti-varani-jedovati-draci-z-baji.html

Žádné komentáře: