čtvrtek 23. dubna 2015

Chvalský zámek... pro jednoho starý krám, pro druhého drahokam

Chvalský zámek se nachází v Praze 20 – Horních Počernicích. Už jsem tam byla asi před rokem na výstavě jakýchsi hlavolamů. Ale nějak jsem se tu o tom nestihla zmínit. První písemné zmínky o malém opevněném feudálním sídle pocházejí ze začátku 15. století. Chvalská tvrz často měnila majitele až do roku 1652, kdy byla postoupena jezuitské koleji u sv. Klimenta. V té době byla upravena do podobny renesančního zámku. V pískovcovém podloží bylo vybudováno sklepení, kde jsme se byli podívat, a já si vzpomněla, že vloni tu byly vystaveny jakési fotografie. Později zámek prošel ještě barokní přestavbou, během níž získal podobu, jakou má dodnes. Pro veřejnost byl zámek slavnostně otevřen 1. května 2008.

Základní vstupné je 60 Kč, varianty slevy tu nebudu rozebírat. V ceně vstupného je hned několik programů. V současnosti Ptačí svět a lastury všech moří na zámku, které bych si ráda lépe prohlédla, ale nemáme na to čas. Výstava lastur a „dětské“ hry o ptácích trvají od 11. dubna do 14. června. Takže kdo máte chuť, ještě můžete vyrazit. Doporučuju nechat si na hraní více času. Můžete přemýšlet nad tím, jestli se v přírodě může utkat lední medvěd s tučňákem a kdo zvítězí.

Lastury a mušle jsou fantastické a opravdu obrovské! Výstava byla uspořádána ve spolupráci s Českým klubem sběratelů lastur (ČKSL), který má nyní 152 aktivních členů. Kromě jiných exponátů, můžete vidět i největší lasturu v České republice – zévu obrovskou. Chvíli mi trvalo, než mi došlo, že není umělá. ;-)

A když vyrazíte zítra, můžete ještě stihnout Výstavu historických motocyklů JAWA, kvůli které jsme sem přijeli my. Končí totiž 25. dubna (v 17 hodin), kdy se koná Veterán párty.

Výstavu pořádá Klub historických vozidel Horní Počernice při příležitosti 15. výročí úmrtí motoristické legendy Františka Šťastného. Celkem logicky se koná v přízemních prostorách (galerii a kočárovně), protože kdo by se s motorkama tahal do schodů. Venku v areálu můžete vidět Jawu minor, osobně se mi nelíbí kvůli „zubaté“ přední masce, a „prchající stan“, tedy velorex. Říká se mu také „hadrák, hadraplán, hadrolet, husí stehno, montgomerák, velouš, netopýr, pytel na mrzáky, splašené trubky“.

Historie Jawy je zajímavá, ale možná ne pro každého, tak to vezmu jen stručně… mimochodem k jejímu prostudování vás příjemnou cestou povede soutěž Po stopách historie JAWY, které se můžete zúčastnit během výstavy.

Zakladatelem nejstaršího fungujícího českáho podniku byl v roce 1929 František Janeček, který koupil licenci na výrobu motocyklů Wanderer. Název vznikl z JAnečekWAnderer. Kdyby vás zajímalo, v kterém roce byl který typ motocyklu vyráběn, najdete to krásně zpracované na jediné tabuli přímo na výstavě.

Jednou z motorek, kterou hned tak někde neuvidíte, je červeno-bílý "nanuk" Jawa 350 typ. 345. Bylo jich vyrobeno jenom 15 pro potřeby ministerstva vnitra.

Převzato z článku Bohumíra Špačka (Motorkáři.cz)
P. S.: Rým v názvu pochází ze stránek Klubu historických vozidel Horní Počernice.

Zdroje:
http://www.chvalskyzamek.cz/chvalsky-zamek/
http://www.chvalskyzamek.cz/udalost/vystava-historickych-motocyklu-jawa/ 
http://www.khv-pocernice.cz/
http://www.motorkari.cz/clanky/clanky-reportaze/famozni-ukazka-motocyklu-hradni-straze-25532.html

Žádné komentáře: