čtvrtek 23. dubna 2015

Prsten krále řeky (****)

Tuto hodinovou pohádku z roku 2004, v níž Krále řeky hraje sám Radoslav Brzobohatý (známý Mrakomor z pohádky Princ a Večernice) napsala Šárka Kosková. Na ČSFD má 50 %, ačkoliv já ji shledávám velice dobrou a se zajímavou myšlenkou.

Je to pohádka o lásce, závisti a úkladech a jak praví v komentářích na ČSFD Jezinka.Jezinka, se kterou se často ztotožňuji: „Pro dospělého diváka bude nejzajímavější a k zamyšlení zpracování dvou podob lásky, sladkobolně romantická (v závěru se stává uvěřitelnou tím, že je odpouštějící) a láska obětavá a pečující.“ Ano, jako ženská se rozplývám nad okouzlujícím Janem (Miroslavem Šimůnkem), který by pro svou drahou ženu Rozálii (Kristina Filipová) opatřil jakýkoliv dar, všechno jí odpustil a vůbec by udělal všechno na světě, aby byla šťastná. Na to se tak pěkně kouká! Taky bych chtěla zažít, aby mi někdo každý den nosil to nejkrásnější a nejzajímavější, co kde našel. Jen proto, že já chci. :-) A opravdu má svatou trpělivost. Mimochodem je to jedna ze zajímavostí téhle pohádky – nekončí svatbou, jelikož tihle dva už jsou manželé. A také se jako manželé hezky chovají k sobě a jsou spolu šťastni, místo aby honem honem toužili po potomkovi, jako by smysl manželství byl pouze v plození dětí. U Jana řekněme slouží jeho chudý bratr Petr (Filip Blažek) a chamtivá služebná Aneta (Bára Štěpánová, která je ve své roli fantastická!).

Druhou část příběhu tvoří rybář (Pavel Zedníček), kterého velmi souží, že má nemocnou dceru Běličku (Kateřinu Liďákovou), kterou má rád Kryštof (Vojtěch Šulc).

Za zmínku též stojí hudba Michala Rataje.

Zdroje:
http://www.csfd.cz/film/227389-prsten-krale-reky/
http://kultura.idnes.cz/zemrel-brzobohaty-0n0-/filmvideo.aspx?c=A120912_124505_filmvideo_ptk

Žádné komentáře: