sobota 11. dubna 2015

Deskové hry: Kaleidoskop, Duch! a Duchová v koupelně!

Asi není tajemstvím, že mě baví různé společenské hry. Zvláště jsem si oblíbila Bang!, ale když jsem byla na RVVZ v Třebíči (psala jsem o tom zde a v následujících článcích) měla možnost vyzkoušet nějaké nové, hned jsem se jí chopila. :-)

Název hry
Počet hráčů
Nejnižší nalezená cena
Duch!
2–8
237 Kč
Duchová v koupelně!
2–8
268 Kč
Hodina duchů!

425 Kč
Kaleidoskop
2–4
643 Kč
Milostný dopis
2–4
89 Kč
Mnoho monster
1–4
419 Kč
Sedm draků
2–5
175 Kč

P. S.: Milostný dopis, Mnoho monster a Sedm draků vám popíši za týden.

Jako první jsme hráli Kaleidoskop (Ingenious, Genial, Geniusz) a musím říct, že mě zaujal ze všech nejvíc. Potřebujete na něj herní plán s šestiúhelníky, přičemž v rozích jsou vyznačeny symboly, k nimž další přibývají tak, že hráči svoje kartičky (lehce připomínající domino) přikládají k příslušným symbolům. Postupně se tak zaplní celá hrací plocha a hra končí. Také může skončit tím, že některý z hráčů získá plný počet bodů ve všech barvách. 

Během hry se získávají body za všechny symboly, které jsou v příslušné řadě stejné s tím, který jste přiložili vy. Když budete šikovní, můžete v jednom tahu získat body pro dvě různé barvy (symboly). Čím více dílků na herním plánu leží, tím více bodů můžete získat. Za každý získaný bod si posunete bodovací kolíček v příslušné barvě na své bodovací tabulce o 1 políčko doprava. Barev (symbolů) je dohromady šest a na konci hry se budou porovnávat body, které máte ve své nejslabší barvě, takže cílem je hrát vyrovnaně, aby žádná barva (symbol) nezůstala výrazně pozadu.

Další hrou byl Duch!, kterého si můžete ještě rozšířit o Duchovou v koupelně. Je to suprová hra se senzačně jednoduchými pravidly. Asi se v ní rychle rozkoukáte a pak bude pro někoho nového těžké s vámi hrát, ale jinak je to legrace.

Ve hře je 5 různých dřevěných předmětů: bílý duch, zelená láhev, modrá kniha, červené křeslo a šedá myš. Na kartách, které se postupně odkrývají jsou obrázky těchto předmětů, někdy ale ve špatných barvách. Otočí se karta a vaším úkolem je vzít do ruky buď předmět, který je zobrazen správně – barva i tvar, např. bílý duch, nebo takový který tam vůbec není zastoupen, např. na kartě je bílá láhev a šedá kniha, takže do ruky uchopíte červené křeslo. Kdo se zorientuje jako první, získává tuto kartu do svého vlastnictví. Výhodou je i rychlost hry. Než dojdou všechny kartičky – je jich šedesát – uplyne asi tak půl hodiny. A pak můžete hrát znovu.

Pro zkušenější lze hru ztížit tím, že pokud se na obrázku objeví vybraný předmět – např. kniha – musí se říct, co je správný předmět a nesmí se na něj sáhnout. Nebo můžete využít rozšíření Duchová v koupelně!, kde je dalších pět dřevěných předmětů: bílá duchová, zelená žába, modrý kartáč, červený ručník a šedá vana a šedesát nových kartiček. Třetím pokračováním je Hodina duchů.

2 komentáře:

Happy řekl(a)...

Toho ducha zkusím! Už jsem o něm slyšel chválu i z jiných zdrojů:-)

Angelika řekl(a)...

No jo, to určitě zkus. Dá se to hrát i s děckama, což je podle mě výhoda. :-) Jo a pravidla se daj rychle pochopit, ne že člověk první hodinu tráví jejich nastudováváním. Ostatně, uvažuju, jak si tuhle hru sama vymyslet, či upravit.